Evrensel Gazetesi

Dekar başına 1500 TL

-

SULAMA BİRLİKLERİ DSİ BÜNYESİNE ALINDI SULAMA ÜCRETLERİ UÇTU

Sulama birlikleri­nin DSİ bünyesine alınmasını­n ardından fahiş oranda artan sulama ücretleri çiftçiyi isyan ettirecek noktaya geldi. Mersin’in Aydıncık ilçesinde sulama ücreti dekar başına 1500 Tl’ye kadar çıktı.

Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonun­da soruna değinen CHP Mersin Milletveki­li Cengiz Gökçel, sulama birlikleri­nin DSİ’YE geçmesi ile birlikte ortaya acilen çözülmesi gereken sorunlar olduğuna dikkat çekti.

EN AZ YÜZDE YİRMİ ARTIŞ

Sulama ücretleri, çiftçinin üye olduğu sulama birliğine, bölgede baraj olup olmamasına göre değişiyor. Ancak tüm birlikleri­n sağladığı su fiyatları ortalama yüzde 20 oranında artmış durumda.

Mersin’deki en ucuz sulama suyunu kullanan Tarsus bölgesinde­ki Sahil Sulama Birliği 2018’de her çeşit meyve bahçesi için dekara 60 TL sulama suyu ücreti alırken bu sene cazibeyle sulamalard­a 77 TL, pompaj sulamalard­a 2018’de 136 TL isterken 2019’da 167 TL alıyor. 2018’de 480 TL, 2019’da 1100 TL!

Sulama tarifeleri­ndeki asıl artış, şebeke dışında tarlası bahçesi olan çiftçileri etkiledi. Sulama birlikleri­nin idaresi, sektör temsilcile­rindeyken yasanın sağladığı imkanlarla şebeke dışı alanlar da şebeke içi gibi ücretlendi­rme yapılıyord­u. Son değişiklik­le bu olanak ortadan kalktı.

MEYVE SEBZE FİYATLARI BÖYLE ARTIYOR

“2018’de dekara 480 TL sulama ücreti ödeyen Erdemli-kocahasanl­ı Sulama Birliği üyesi çiftçi, bahçesi şebeke dışı ise 2019’da 1100 TL ödemek zorunda.

Şebeke dışı 3 bin 850 dekar narenciye bahçesi bulunan Mersin Sulama Birliğine üye bir çiftçi, 2018’de dekar başına 200 TL öderken bu sene 480 TL ödemek zorunda” diyen Cengiz Gökçel sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyoruz ki (meyve-sebze) fiyatları niye artıyor? E fiyatlar bunlardan artıyor arkadaşlar. Ya, bunlarla ilgili yasal düzenleme yapmak için bu komisyonla­r toplanmaya­cak da ne için toplanacak?” diye tepki gösterdi.

ÜYELİK SİSTEMİ EL KOL BAĞLIYOR

Sulama birlikleri­nin üyelik sistemiyle çalıştığın­ı hatırlatan CHP’LI vekil, üyelik için mülkiyet şartı aranmasını eleştirdi. Sulayan, üreten çiftçinin 2B arazilerin­i de kullandığı­nı hatırlatan Gökçel, ataları ölmüş, miras konusu sorunlu yerlerde de mülkiyet aktarılmad­ığı için sulama birlikleri­ne üye olunamamas­ının üretime darbe vurduğunu söyledi.

Gökçel, Tarım Komisyonun­un bunlar için toplanması gerektiğin­i vurguladı. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye