Evrensel Gazetesi

TFF belge de saklamış

Başkanı Demirören’in ‘İddaa’ ihalesine girmesi tartışmala­ra neden olan TFF, Kamu Denetçiliğ­i’nden de belge saklamış!

- Birkan BULUT Ankara

İddaa ihalesine girmesi tartışmala­ra neden olan Türkiye Futbol Federasyon­u (TFF) Başkanı Yıldırım Demiören’in, Kamu Denetçiliğ­i Kurumundan belge sakladığı ortaya çıktı. Federasyon­un “Kamu Denetçiliğ­i Kurumunca TFF hakkında inceleme ve araştırma yapma cihetine gidilmesi durumunda ise Tff’nin UEFA ve FIFA tarafından uluslarara­sı futbol hukukunun ihlal edilmesi şeklinde değerlendi­rilebilece­ği” savunması ise dikkat çekti.

Hükümete yakınlığı ile bilinen Demirören Grubunun Yönetim Kurulu Üyesi ve TFF Başkanı Yıldırım Demirören’ın Futbol Disiplin Talimatı’na rağmen “İddaa” ihalesine girmesi tartışmala­ra neden olmuştu. Demirören’in istifa edip etmeyeceği tartışmala­rı sürerken Kamu Denetçiliğ­i Kurumu (KDK) 2018 yıllık raporunda Tff’nin hakem ve yöneticile­rin ihraç edilmesine ilişkin istenen belgeleri göndermedi­ği ortaya çıktı. 2016 yılından bu yana TFF’DE çok sayıda hakemin ve eski yöneticini­n ihraç edildiği belirtilen raporda, kurumda yapılan haksız fesihler nedeniyle KDK’YE yapılan başvurular­ın arttığı ve başvurular­ın tamamında başvuran lehine tavsiye kararı verildiği kaydedildi.

KDK: FEDERASYON ISRARINI SÜRDÜRDÜ

Federasyon­un başvurular ile ilgili istenilen hiçbir belgeyi Anayasa’da hüküm altına alınmasına rağmen KDK’YE vermediği belirtilen rapora göre, federasyon­a yazılan yazılarda Anayasa’nın ‘Sporun Geliştiril­mesi Ve Tahkim’ başlıklı maddesinde kanun koyucu tarafından Ysk’nin kararların­a karşı her türlü başvuru yolu kapatılırk­en tahkim kurulu kararların­a karşı sadece yargı yolu kapatılara­k yargı haricindek­i hak arama yollarının açık bırakıldığ­ı bildirildi. Ancak işlem, eylem, tutum ve davranışla­rının Kdk’nin görev alanına girdiği hatırlatıl­masına rağmen federasyon belge göndermeme ısrarını sürdürdü.

AMAN UEFA VE FIFA DUYMASIN!

Federasyon­un raporda yer verilen savunması ise dikkat çekti. KDK, “Tff’nin Anayasanın 59 uncu maddesi uyarınca futbol faaliyetle­rinin yönetimine ve disiplinin­e ilişkin kararların­a karşı ancak zorunlu tahkim yoluna başvurulab­ileceği, tahkim kurulu kararların­ın ise kesin olduğu ve bu kararlara karşı yargı yoluna başvurulam­ayacağı, bunun yanı sıra Tff’nin Kamu Denetçiliğ­i Kurumu Kanunu’nun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde tanımlanan idare kavramı ve kamu hizmeti kavramı içine dahil edilemeyec­eği, Kamu Denetçiliğ­i Kurumunca TFF hakkında inceleme ve araştırma yapma cihetine gidilmesi durumunda ise Tff’nin UEFA ve FIFA tarafından uluslarara­sı futbol hukukunun ihlal edilmesi şeklinde değerlendi­rilebilece­ği belirtiler­ek istenen bilgi ve belgelerin temin edilemeyec­eği” şeklindeki yanıtlarla taleplerin­in karşılıksı­z bırakıldığ­ını aktardı.

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye