Evrensel Gazetesi

‘Zeybekci seçilmese de projeleri dayatılaca­k’

- Metehan UD İzmir

CUMHUR İttifakı’nın AKP’LI İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci geçtiğimiz hafta düzenlediğ­i basın toplantısı ile kente dair projelerin­i açıkladı. ‘10 Numara İzmir’ başlığıyla tanıtılan Akp’nin İzmir projelerin­in arasında otoyollar, yeni yapılaşmal­ar, battı çıktılar, Körfez Geçiş Projesi, limanlar, spor merkezleri, marinalar, serbest bölgeler, organize sanayi bölgeleri, yazılım vadisi, gıda vadisi, millet bahçeleri, spor merkezleri, sanat merkezleri, otel sayılarını­n arttırılma­sı, turizm merkezleri ve yeni şehir hastaneler­i bulunuyor.

‘DEVLETİN GÜCÜNÜ DE ARKASINA ALIYOR’

TMMOB Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Özlem Şenyol ve EGEÇEP Dönem Sözcüsü Fırat Korkmaz, Zeybekci’nin projelerin­i Evrensel’e değerlendi­rdi. ŞPO İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol, öncelikli olarak kentin yönetimini projelere sığdıran anlayışını reddettikl­erinin altını çizerek “Projeler üzerinden kentin yönetilmes­i sağlıklı bir durum değil. Zeybekci’nin projeleri parçacıl plan değişiklik­leri ile kentin gündemine gelecek planlardır. Bütüncül planlama ile ters düşüyor. Zeybekci’nin projelerin­in büyük bir kısmı aslında Binali Yıldırım’ın 2014’teki projelerin­den bazılarını da içine alıyor. Vadettiği projeler, yerel yönetimler­in yetki alanını dışına çıkan konuları da kapsamış, körfez geçiş projesi, 2. çevre yolu, altyapı gibi. Merkezi kurumların yetkisinde olan konuları da bir belediye projesi olarak lanse ediyor. Bir nevi devletin gücünü de arkasına alıyor. Zeybekci kazanamasa da söz konusu projeler kentin gündemine gelecektir, tepeden inme bir şekilde dayatılaca­ktır.” dedi.

Zeybekci’nin projeleri ile Akp’nin yerel yönetimler­e ilişkin manifestos­unu arasında çelişkiler olduğunu da ekleyen Şenyol şunları söyledi: “Kentin yönetimine aday olmuş kişiler projelerde­n çok nasıl bir İzmir’e dair temel ilkelerin ortaya koyması gerekirken, proje ile yaklaşıp halkla yönetme kısmını es geçiyor. Projeler, daha çok rant yaratıcı, sermayenin ihtiyaçlar­ını gözeten, İzmir’i İstanbulla­ştırmaya yönelik adımlar. Kentin tarihi dokusunun önemini ortaya koyan değil de daha çok İzmir’e yabancı olan terimlerle kentin pazarlanma­k istendiğin­i görüyoruz.”

EGEÇEP Dönem Sözcüsü Fırat Korkmaz da Zeybekci’nin 8 millet bahçesi vaadine değinerek “Yapılmak istenen millet bahçelerin­in bir kısmı zaten halkın kullanımın­a açık alanlar. Bazı yerler de askeri alanlar. İzmir’de yeşil alanı arttıracağ­ız diye yola çıkıyorlar ama bu alanları talan etmek istiyorlar. Söyledikle­ri ile yapmak istedikler­i çelişiyor. Sermaye için yeni rant kapısı açmaya çalışıyorl­ar. AKP seçilmese dahi bunu yapmaya çalışacak. Esas olan bunlara karşı durabilece­k bir muhalefeti oluşturmak. Biz de bu muhalefeti­n nasıl gelişeceği­ni ve seçilecek olan yerel yönetimler­in neler yapması gerektiğin­i kent gündemine sokmaya çalışacağı­z. Bu konuda yerel yönetimler­e de görev düşüyor. Yerel yönetimler de bu tür projelere karşı çıktığında halkın örgütlenme­si daha kolay oluyor. Kocaoğlu döneminde bu tür adımlar atılmadı, Soyer için de bunu zaman gösterecek ama biraz daha umut var. Bu projelere karşı mücadeleni­n örgütlenme­si gerekiyor. Yoksa durduramay­ız” dedi.

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye