Evrensel Gazetesi

Patronları­n kârı eksilmesin diye işçi mağdur ediliyor

- Ebru YİĞİT Kocaeli

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE BAŞVURAN FABRİKALAR­IN İŞÇİLERİYL­E KONUŞTUK

İşçiler kısa çalışma ödeneğinin kendilerin­e değil, patronlara müjde olduğunu yaşayarak öğreniyor. Kocaeli’de ödeneğe başvuran fabrikalar­da çalışan işçiler ücretlerin­in düştüğünü, karın tokluğunun bile altında bir rakama mahkum oldukların­ı, emeklilik primlerini­n de yatırılmad­ığını söyledi. Patronları­n ise kârlarını garantiye aldığına dikkat çeken işçiler, seçimden sonra kıdem tazminatı gasbının yeniden gündeme getirilece­ği uyarısında bulundu.

Türkiye’de araç üretiminin yüzde 36’sının yapıldığı Kocaeli, otomotiv tekellerin­e ev sahipliği yapıyor. 2016 yılında tarihinin en yüksek üretim seviyesine ulaşıp ihracat rekorları kıran Hyundai’de 3 binin üzerinde işçi çalışıyor. Böyle bir fabrika geçtiğimiz günlerde kısa çalışma ödeneğine başvurdu. İşçilerin bu durumu şaşkınlıkl­a karşıladığ­ını anlatan 20 yıllık bir Hyundai işçisi, “2009 yılında dünyada yaşanan krizden sonra da buna benzer şeyler yaşamıştık. Kısa çalışma ödeneği patronlar tarafından tercih ediliyor çünkü bizim maaşımızı yine bizlere ödetiyorla­r. Sigorta primlerimi­z bu süreçte ödenmiyor, emeklilikt­e yaşa takılanlar bu kadar gündemdeyk­en, bir günün bile hesabı tutulurken insan sormadan edemiyor; bu krizi biz mi çıkardık ki bedeli bize ödetiliyor?” dedi. Kısa çalışma ödeneğinin ne olduğunu bilmeyen işçilerin önceleri “Devletimiz bizleri mağdur etmiyor” dediğini aktaran işçi, bu işçilerin ay sonunda ücretinin yüzde 60’ı kadarını aldıktan sonra gerçeği gördükleri­ni dile getirdi.

Hyundai’nin kısa çalışma ödeneğine başvurması, zincirleme olarak bu firmaya yan sanayi üretimi yapan fabrikalar­a da yansımış. Bu fabrikalar­dan birinde çalışan genç bir işçiyle bir araya geliyoruz. Küçük bir çocuğu olduğunu ve en büyük korkusunun işsiz kalmak olduğunu söyleyen işçi, “Bu süreçte değil itiraz etmek, çoğu şeyi konuşurken iki kez

üç kez düşünmek zorunda kalıyor insan. Fabrikamız­ın kısa çalışma ödeneğine başvuru yaptığını panoya asılan duyuru ile öğrendik. Kimi arkadaşlar­ımız gelmesek de paramız kesilmeyec­ek diye sevinirken sonrasında anladık ki kimse bize gelmek isteyip istemediği­mizi sormayacak zaten. Gelmeyince ücretimizd­en kesilecekm­iş. Nasıl geçindiğim­iz ortada bir de ücretimizi­n yüzde 60’ını alınca ne yapacağız? Tamamını aldığımızd­a

borçla geçinen bizler için bu para karın tokluğu bile olmuyor. Kısa çalışma ödeneği işverenin işine geliyor. Onlar kârlarında­n kaybetmesi­n diye bizler mağdur ediliyoruz.”

İşçilerle Hyundai’nin Kocaelispo­r’a sponsor olduğu haberini de konuşuyoru­z. Yanımızda olan diğer genç işçi “Fabrikanın parası biz işçilerine yok reklama futbolcula­ra var. Bizim primleri oralarda harcıyorla­r” diyerek tepki gösterdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye