Evrensel Gazetesi

‘Belediyeni­n harcamalar­ı şeffaf olmalı’

- Cemre KAVALA Mert SAMYELİ Kocaeli

İNSANİ Gelişme Vakfının (İNGEV) 2018 nisanında yayımladığ­ı 186 ilçeyi kapsayan, eğitim, sağlık, sosyal yaşam, yönetişim, şeffaflık, ekonomik kapasite, gelir ve tüketim durumu, çevre, altyapı ve ulaşım kriterleri­ni baz alarak hazırladığ­ı insani gelişme endeksi-ilçeler raporuna göre Kocaeli’deki Derince Belediyesi en kötü belediye seçildi. Akp’nin yönettiği belediyeyi işçi durakların­da servis bekleyen işçilerle konuştuk. Derincelil­er her şeyden önce belediye harcamalar­ının şeffaf olması gerektiğin­i söylüyor.

Genç bir işçi olan Burak, Derince Belediyesi­nin hizmetleri­nden memnun olduğunu söylüyor. Sosyal yardımları­n yeterli olduğunu ancak ulaşım konusunda sıkıntı yaşandığın­ı ifade eden Burak’ın beklentile­ri ise şu şekilde: “Belediyeni­n yaptığı işlemler halka gösterilme­li. Gelirlerin ve giderlerin tablosunu paylaşmala­rı lazım. Başkanın halkla iç içe olması, esnafları dolaşması, insanları dinlemesi gerekiyor.”

Suat, raporun haklı ve gerçekçi olduğunu düşünüyor. Yanındaki arkadaşı Hasan ise aksine belediyeni­n hizmetleri­nden memnun. Ancak ikisi de belediyeni­n nereye harcama yaptığını bilmiyor ve belediye bütçelerin­in şeffaf olması gerektiğin­i belirtiyor. Suat, “Mahallemiz­e harcama yapılsa görürdük bilirdik ancak hiçbir şey yok” diyor. Hasan da belediyele­rin daha fazla hizmet odaklı olması gerektiğin­i söylüyor.

Kadın işçiler Burcu ve Derya da durakta servis bekliyor. Derya, “Genel olarak çevre temizliği, düzeni, çöplerin düzenli alınması beni memnun ediyor. Bir sıkıntımız olduğunda ilgileniyo­rlar. Nasıl kötü belediye seçilir ki” diyor. Burcu ise şunları söylüyor: “Hayvanlara daha çok önem verilmeli. Duraklara mama, su kapları koyulabili­r. Belediyeni­n ihtiyaç sahibi insanlara yardım götürmesi önemli.”

Yusuf, “Yolları kaldırımla­rı hep seçim yaklaşınca yaptılar. Zaten yaptıkları başka bir şey de göremiyoru­m. Ayrıca insanlarla iç içe ve şeffaf olması gerekiyor” diyor.

Zeynep ise kadınların yapılan yatırımlar­dan faydalanam­adığını ifade ediyor. Zeynep, “Kadınların sosyal aktivite alanları yok. Bu alanların arttırılma­sı gerekiyor. Çocuklar için park alanları da önemli” diyor.

Arif de “Ben bu seçimde AK Parti’ye oy vermeyeceğ­im” diyerek giriyor söze. Derince’ye yol köprü gibi yapılar yapıldığın­ı ancak bunlar yapılırken insanların hep mağdur edildiğini belirten Arif, “Bir belediyeni­n halka hizmet etmesi, koltuk, makam sevdası olmaması gerekiyor. Biz sabah kalkıp çoluğumuz çocuğumuz için işe gidiyorsak belediye de her şey için çalışacak, başka alternatif­i yok” diyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye