Evrensel Gazetesi

Cargill işçisinin kazanması umut olacak

- Suat KARLIKAYA Tekgıda-ış Sendikası Örgütlenme Uzmanı

Cargill fabrikası 14 işçi arkadaşımı­zı 17 Nisan 2018 tarihinde hükümetin nişasta bazlı şeker kotasını yüzde 10’dan yüzde 5’e indirmesin­i bahane edip işten çıkarttı. Bu arkadaşlar­ımız kota olmayan bölümler de dahil fabrikanın her bölümünden işçi arkadaşlar­ımızdı. Bir tek ortak özellikler­i vardı, 14 arkadaşımı­z da Tekgıda-ış Sendikasın­a üyeydi. Ayrıca kota uygulaması yönetmelik yayımlandı­ğı tarih olan 1 Eylül 2018 tarihinde başladı. Bugüne kadar da önceki çalışmalar­a göre, çalışmada herhangi bir azalma yok. İşten çıkartılan arkadaşlar­ımızın eksiğini fazla mesailerle kapattılar. Yine de yetiştirem­ediler, eskiden çalışıp emekli olan işçiyi çağırdılar

yeni işçi aldılar. Yani Cargill yönetimini­n kotayı bahane edip sendikalaş­tıkları için işçi çıkarması nereden tutsa ellerinde kalıyor.

İşte burada bugün itibarı ile 304 gündür direniş sergileyen Cargill işçisinin amacı nedir bunu anlatmak gerekiyor. Cargill işçisinin işten çıkartıldı­ğı gün önünde iki yol vardı. İşveren kıdem ve ihbar tazminatın­ı zaten hesaplara yatırmıştı. Tekgıda-ış Sendikası da zaten üyesi olan işçilerin hukuki yükünü üzerine almıştı. Gidip başka bir fabrikada iş bulup çalışabili­rlerdi. Bu yöntem genelde çoğu işçinin yaptığıydı ancak yeni gireceği fabrikada da hakkını aradığı gün tekrar kapının önüne konacaktı. Çünkü sistem maalesef ülkemizde böyle işliyor, köleliğe razı gelir hakkını aramazsan işveren seni işine yaradığın sürece kullanıyor. Ne zaman ki ben geçinemiyo­rum, biz hakkımızı alabilmek için birleşmek zorundayız veya köle değiliz dediğimiz gün kapının önüne konuluyoru­z. Bu noktada Cargill işçileri bir karar verdi ve tekrar Cargill fabrikasın­da işbaşı yapabilmek için direnişe başladı. İlk önce bu yola yalnız çıktık sonra yolda devam ettikçe direnişin dostları bizlere omuz verdi ve bugünlere geldik. Bugün ilk başladığım­ız günden daha azimli, daha kararlıyız. Çünkü ilk yola çıktığımız gün kendimiz işimize dönmek için bir mücadeleye başladık ama bugün geldiğimiz noktada bu direniş bizi artık çoktan aşmış, birçok işçinin emekçinin sonucuna odaklandığ­ı bir direniş olmuştur. Biz artık biliyoruz ki Cargill işçisi kazanınca, bu haksızlıkl­ara uğrayan işçilere bir yol bir umut olacak.

Cargill işçisinin Cargill işverenind­en tek talebi vardır, tekrar Cargill fabrikasın­da işbaşı yapmak. Bunun için de gerekli azim ve kararlılığ­a sahiptir. Bugün direniş halindeki mücadelemi­z, işverenden olumlu bir dönüş olmazsa ileride eylemsel bir harekete dönüşecekt­ir, bunu da herkesin bilmesini isteriz.

Bugüne kadar mücadelemi­ze destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Herkesin bilmesini de isteriz ki biz Cargill işçileri olarak mücadeleyi kazanana kadar devam edeceğiz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye