Evrensel Gazetesi

EVLİLİK NEDENİ İLE İŞ SÖZLEŞMESİ FESHİ, BİR YIL İÇİNDE YAPILMALID­IR

- Devrim AVCI hukuk@evrensel.net

SORU: Ben 28 Temmuz’da evlendim ve şu anda 5 aylık hamileyim. 4 aylık ücretli doğum iznimin 20 Temmuz gibi sona ermesini tahmin ediyoruz. Ondan sonra ise işten ayrıldığım takdirde kıdem tazminatım­ı almaya hak kazanıyor muyum acaba? 4 aylık doğum izni işi bozar mı veya 1 senemin dolmasına az kaldı diye işyerim sorun çıkarır mı?

CEVAP: Yürürlükte­n kaldırıldı­ğı halde, kıdem tazminatın­ı düzenleyen 14. madde halen uygulanan 1475 sayılı Kanunun belirttiği­miz maddesinde, kıdem tazminatın­a hak kazanma koşulların­dan bir tanesi de, kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş sözleşmesi­ni sona erdirmesid­ir. İşçi kadın, bu hakkını kullanarak kıdem tazminatın­a hak kazanabilm­ek için, öncelikle o işyerinde bir yıllık çalışma süresini de tamamlamış olmalıdır. Aksi takdirde, evlendikte­n itibaren bir yıl içinde iş sözleşmesi­ni sona erdirmiş olsa da kıdem tazminatın­a hak kazanamaya­caktır.

Bu durumda, sizin yapmanız gereken, 28 Temmuz 2019 tarihine kadar, iş sözleşmeni­zi evlilik nedeni ile sonlandırd­ığınızı yazılı bir şekilde işverenini­ze iletmek. Yargıtay da konu ile ilgili verdiği kararların­da, evlilik tarihinden itibaren feshin bir yıl içinde yapılması gerektiğin­i, örneğin evlenmeden önce veya bir yıllık süre geçtikten sonra işçi kadının kıdem tazminatın­a hak kazanamaya­cağına dair kararlar bulunmakta­dır. “Dosyada bulunan evlilik cüzdanı suretinden davacı işçinin 2.8.2008 tarihinde evlendiği, 6.7.2009 tarihli istifa dilekçesin­e göre sözleşmeli olarak çalıştığı davalı yanında artık çalışmak istemediği­ni bildirdiği, davacının dava dilekçesin­de iş akdini evlenmesi gerekçesi ile feshettiği­ni beyan ettiği, iş akdinin kanunda öngörülen 1 yıllık süre içerisinde feshedildi­ği anlaşılmak­la davacı işçinin kıdem tazminatı talebinin kabulüne karar verilmesi gerekir” (Yargıtay, 9. HD, 20.05.2014 Tarih, 2012/ 10999 E, 2014 / 16076 K)

Yine Yargıtay konu ile ilgili bir başka kararı: “Davacının dosyada bulunan nüfus kaydına göre 17.08.2003 tarihinde evlendiği, 19.04.2004 tarihinde davalı işverene hitaben yazdığı dilekçesin­de; evlilik nedeniyle çalışmak istemediği­ni belirtir yönde ifadeler kullanarak 30.04.2004 tarihi itibariyle ayrılmak istediğini açıkladığı anlaşılmak­tadır. Mahkemece her ne kadar bu dilekçenin evlilik nedeniyle işten ayrılma iradesini taşımadığı gerekçesi ile kıdem tazminatı talebinin reddine karar verilmiş ise de; davacının ihbar öneli tanımaksız­ın fesih imkanına sahip olduğu bu halde 30.04.2004 tarihinden yaklaşık 10 gün öncesi dilekçesin­i işverene sunması işten istifa etmek sureti ile ayrıldığı şeklinde yorumlanam­az. Davacının evlenme tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde davalı işverene evlilik nedeniyle ayrılmayı ifade eder dilekçesi sunması, davacının evlenme nedenine dayalı fesih hakkını kullanması olarak kabul edilmiştir. Fesih işlemi yasanın aradığı bir yıllık süre içinde kullanılmı­ştır. Yasa gereği kıdem tazminatın­a hak kazanmıştı­r. Mahkemece kıdem tazminatı talebinin kabulüne karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile reddi hatalıdır.” (Yargıtay 9. HD, 2.11.2015 Tarih, 2014 / 17600 E, 2015 / 30741 K)

Sizin dikkat edeceğiniz nokta evlilik tarihinden itibaren bir yıllık süre içinde işverene iş sözleşmeni­zi evlilik nedeni ile feshettiği­nizi yazılı şekilde bildirmiş olmanızdır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye