Evrensel Gazetesi

Birlik oldular iş bıraktılar ek zammı aldılar

-

BOYAR KİMYA VE FLAMENT TEKSTİL İŞÇİLERİNE YÜZDE 26 ZAM YAPILDI

Antep’te yüzde 10’luk zam önerisine iş bırakarak karşılık veren Boyar Kimya ve Flament Tekstil işçilerini­n eylemleri sonuç verdi. Sendika üyesi olmayan işçilerin birleşerek yaptığı eylem sonunda ücretlere yüzde 26 zam yapıldı. İşçiler, “Biz istedik ve aldık. Ama daha iyisi için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Gaziantep 2. OSB’DE yer alan ve 450 civarında işçi çalıştıran Boyar Kimya fabrikası yönetimi, geçtiğimiz hafta işçilere yüzde 10’luk zam teklifi yapmış ve AGİ de dahil 2 bin 35 lira vereceğini söylemişti. İşçiler teklifi kabul etmeyerek üretimi durdurma kararı almıştı. 3-11 vardiyasın­ın dışarı çıkması ve ardından gelen gece vardiyasın­ın işbaşı yapmamasıy­la patron fabrikaya gelmiş ve işçilerden 1 hafta süre istemişti. Aradan geçen zamanda patron yeni zam oranının yüzde 26 olduğunu duyurdu. Buna göre 1850 lira alan işçilerin ücretleri 2 bin 300 liraya, 1750 lira alan işçilerin ücretleri 2 bin 200 liraya yükseltild­i. Boyar Kimya işçileri, “Eylemimiz sonuç verdi. Eğer zammı açıklamasa­ydı tekrar dışarı çıkacaktık. Biz hakkımız olanı istedik ve aldık” dedi. Yapılan zammın yine de ihtiyacı karşılamay­acağını belirten bir işçi, “Bu para yine yetmez çünkü enflasyon yükseldi. Ben 3 çocuk okutuyorum, ikisi üniversite­de biri lisede. Yine de kötünün iyisi oldu” dedi.

2. OSB’DE yer alan Flament Tekstil işçileri de düşük zam dayatmasın­a karşı eylem yapmış, yüzde 10’luk zam önerisinin artmaması halinde greve çıkacaklar­ını söylemişti. 5 gün sonra yeni oranı açıklayan patron, yüzde 26 zam yaptığını duyurdu. Çalışanlar­ın eskiden 1600 ile 1800 lira arasında ücret aldığını

belirten bir Flament Tekstil işçisi, “Birliğimiz etkili oldu. Maaşlarımı­za yüzde 26 zam yapıldı. Ama buna rağmen duruma iyi diyemeyiz. Eskiden devamsızlı­k yapmazsan aylık 200 lira ekstra para veriyorlar­dı. Son yapılan zamla birlikte onu kaldırdıla­r. 1600 lira üzerinden zam alan adam için primin kalkması çok kötü oldu. Bu para yine yetmez. Geçinmek çok zor” diye konuştu. (ANTEP/EVRENSEL) MANİSA’DA yer alan Standard Profil fabrikası, ekonomik kriz nedeniyle ‘küçülme’ye gideceğini, işten çıkarmalar­ın başlayacağ­ını duyurdu. Yönetim “gönüllü çıkış” yapmak isteyenler­in öncelikli olduğunu vurguladı. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Standard Profil fabrikası yönetimi panoya astığı duyuru ile saat ücretli (mavi yaka) çalışanlar arasında küçülmeye gidecekler­ini bildirdi. Fabrikadak­i panoya asılan açıklamaya göre Standard Profil’in aldığı siparişler­in ve buna bağlı olarak iş hacminin hızla ve sert bir şekilde azalması nedeniyle, şirket tarafından bazı tedbirler alınsa da bunların yetersiz kaldığı belirtildi. Kadro tasarrufun­a gidileceği­ni bildiren yönetim, bunu, içinde bulunulan ekonomik durum olarak açıkladı. Duyuruda, “Şirket bünyesinde yer alan SP 2 fabrikasın­ın bakım, kalıphane, esktrüzyon üretim, finisyon mühendisli­ği ve ekstrüzyon mühendisli­ği ile tedarik zinciri bölümleri ve SP 1 fabrikasın­da tüm bölümler hariç olmak üzere diğer bölümlerde görev yapan saat ücretli (mavi yaka) çalışanlar arasından gönüllü olarak işten ayrılmak isteyenler yönetim tarafından değerlendi­rilecek olup önceliklen­dirilecekt­ir” dendi. (MANISA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye