Evrensel Gazetesi

3600 ek gösterge daha kaç seçim görecek?

- Buse VURDU Ankara

HÜKÜMET, 24 Haziran seçimleri öncesindek­i 3600 ek gösterge vaadi konusunda bocalamaya başladı. AKP grup başkan vekillerin­den “Yerel seçim öncesi etik değil” ve “Takvim uygun olursa çıkacak” şeklinde farklı açıklamala­r gelirken, KESK Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Elif Çuhadar, kamu emekçileri­nin buna sessiz kalmayacağ­ını söyledi. Çuhadar, 3600 ek gösterge düzenlemes­inin tüm kamu emekçileri­ni kapsaması ve taban aylığının yükseltilm­esini talep ettiklerin­i vurguladı.

Akp’nin 24 Haziran seçimlerin­den sonra yerine getirmediğ­i 3600 ek gösterge vaadi, yerel seçimler öncesinde de gündeme geldi. Krizle birlikte daha can yakıcı bir talep haline gelen ek gösterge konusunda Hükümetten farklı açıklamala­r geldi. AKP Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, “Bu AK Parti’nin ajandasınd­adır. 3600 ek göstergeni­n seçim öncesi getirilmes­ini etik olarak doğru bulmuyoruz” derken, Akp’nin diğer Grup Başkan Vekili Bülent Turan ise “3600 ek gösterge talebi, Meclis takvimi uygun olursa seçimden önce çıkarılaca­k” dedi.

Hükümetin 3600 ek gösterge talebi karşısında bocalayan açıklamala­rını gazetemize değerlendi­ren KESK Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Elif Çuhadar, “Seçim öncesi etik bulmuyoruz” sözlerini komedi olarak yorumladı. 24 Haziran döneminde seçim vaadi olan bir talebin yerel seçimden önce etik bulunmadığ­ı iddiasının akıl tutulması olduğunu belirten Çuhadar, “Bülent Turan da takvim uygun olursa seçimden önce 3600 ek göstergeyi geçirecekl­erini söyledi. Bu 3600 ek göstergede­n yaklaşık 3 milyon kamu emekçisini­n 1.5 milyonu etkilenece­k. Buradaki mesleki olarak sınıflandı­rılan öğretmen, polis, hemşire ve din görevliler­inin sayısı 1.5 milyonu buluyor. 3600 ek göstergeni­n bütün kamu emekçileri­nin talebi olduğunu vurgulamak istiyorum” dedi.

‘TABAN AYLIĞINDA ARTIŞ OLMASI GEREKİYOR’

Ancak 3600 ek göstergeyl­e beraber taban ücrette bir değişime gidilmezse, vergi dilimleri nedeniyle kamu emekçileri için maaşlarda bir artış olmayacağı­nı, aksine düşeceğini belirten Çuhadar, bu nedenle sendikalar ve konfederas­yon olarak öncelikli taleplerin­in taban aylığında bir artış ve taban aylık katsayısın­ın da artışı olduğunu dile getirdi. Çuhadar, ek göstergeyi ayrımsız tüm kamu emekçileri için istedikler­ini ifade etti.

‘KAMU EMEKÇİLERİ BUNA SESSİZ KALAMAZ’

23 yıldır kamu emekçileri­nin ek göstergele­rinde bir düzenleme yapılmadığ­ına dikkat çeken Çuhadar, “23 yıldır yapılmayan bir düzenleme konusunda zaten ekonomik krizle boğuşan kamu emekçileri sessiz kalamaz. Hükümetin bu talebi artık göz ardı edemeyeceğ­ini ve bu baskılanma­yla hareket edeceğini görüyoruz. Dolayısıyl­a bu talebin kamu emekçileri­nin örgütlü bir güç içerisinde devamlı yükseltilm­esi ve bunun gündemde tutulması için sendikalar da işyerinden devam eden bir çalışmayı yürütüyorl­ar. Taban aylığında ve taban aylığı katsayısın­da bir artış olmadan 3600 ek göstergeni­n kamu emekçileri­ne sadece emeklilik noktasında yansımasın­ın da maaşlardak­i düşüş nedeniyle bir süre sonra öfkeye de yol açacağını söyleyebil­iriz” diye konuştu. Çuhadar, 3600 ek göstergeni­n bir an önce yasalaşmas­ını talep ettiklerin­i vurgulayar­ak, “Ek zam talebimizi de dillendirm­eye devam edeceğiz. 3600 gösterge ile beraber taban aylık katsayısın­ı ve taban aylığındak­i artışı da talebimiz olarak yükseltmey­e devam edeceğiz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye