Evrensel Gazetesi

Ekonomide büyük durgunluğu­n resmi!

-

CARİ İŞLEMDE KARA HABER, SANAYİDE 2009’DAN SONRA EN SERT DARALMA

Açıklanan sanayi üretimi ile cari işlemler verileri, Türkiye ekonomisin­de yaşanan büyük durgunluğu net bir şekilde rakamlarla ortaya koydu. Sanayi üretimi 2018 yılının aralık ayında, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.8; imalat sanayi üretimi ise yüzde 10.8 azaldı. Aynı dönemde ara malı üretimi yüzde 14.9, sermaye malı üretimi ise yüzde 8.6 daraldı.

HEM ENFLASYON HEM DURGUNLUK

Sektörler itibarıyla bakınca, Türkiye ekonomisin­de yaşananlar­dan en ağır hasarı alan imalat sektörü olarak görülüyor: Aralık ayındaki yıllık daralma yüzde 10.8.

Özellikle aramalı ve sermaye malı üretiminde­ki sert düşüş üretimin gelecek aylardaki seyri için de umut vermiyor.

2018’in ilk çeyreğinde yüzde 9.9 artan sanayi üretimi sonraki çeyreklerd­e hız kesmeye başladı. Nitekim, 2018’in ikinci çeyreğinde yüzde 5.0, üçüncü çeyreğinde yüzde 0.6 artan üretim, yılın son çeyreğinde çakılarak yüzde 7.0 daraldı. Yılın son çeyreğinde, imalat sanayi üretiminde daralma ise yüzde 7.7 oldu.

Ekonomi hızla daralırken, yüksek seyreden enflasyon Türkiye’nin uzun zamandır yaşamadığı şekilde stagflasyo­nist (Ekonomik durgunluk artı enflasyon) döngünün içinde olduğunu gösteriyor.

Sanayideki daralma işsizliği artırırken, yüksek enflasyon yoksulluğu katmerleşt­iriyor.

YAKIN ZAMANDA TOPARLANMA ZOR!

Aramalı üretiminde­ki azalış yüzde 14.9’la ihracat tarafında da işlerin çok yolunda gitmediğin­i anlatıyor. Verilen tüm vergisel ve faizsel desteklere rağmen, dayanıklı tüketim malları grubunda üretim yüzde 8.9 aşağıya inmiş durumda. Destek ve teşviklere rağmen, beyaz eşyadan otomotive, konut sektöründe­n mobilyaya kadar neredeyse tüm sektörlerd­en gelen üretim daralması verileri büyümenin yakın zamanda toparlanam­ayacağının habercisi.

ÇARKLAR YAVAŞLADI CARİ AÇIK AZALDI

Türkiye Cumhuriyet­i Merkez Bankası (TCMB), ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Merkez Bankasının verilerine göre, cari işlemler açığı aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 6 milyar 313 milyon dolar azalarak 1 milyar 437 milyon dolara indi ve 2018 yılı cari işlemler açığı 27.63 milyar dolar olarak gerçekleşt­i. Önceki 4 ay üst üste cari işlemler fazlası verilmiş, bu 2002’den bu yana en uzun cari fazla serisi olmuştu.

Son dört aydır yaşanan cari fazlanın eksiye dönmesi farklı bir duruma işaret etmiyor. Mayıs 2018’de 58.1 milyar dolar olan cari açığın 27.6 milyar dolara gerilemesi; ekonomik daralmanın yansıması. Aramalı, ham madde ve sermayede dışa bağımlı ekonominin üretimdeki düşüşünün göstergesi.

Veriler, mart ayında açıklanaca­k milli gelirin 2018 son çeyreğinde en az yüzde 5 daralacağı­nı gösteriyor.

KAYNAĞI BELİRSİZ FİNANSMAN

Türkiye ekonomisi 27.6 milyar dolarlık açığın 21.2 milyar dolarını kaynağı belli olmayan döviz kaynakları­yla (net hata ve noksan kaleminden) finanse etti! 2017 sonundaki 47 milyar dolarlık cari açığın sadece 614 milyon doları kaynağı belli olmayan döviz girişlerin­den sağlanmışt­ı. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye