Evrensel Gazetesi

NEDEN ÖZELLEŞTİR­DİNİZ?

- Murat BİRDAL muratbirda­l@gmail.com

Boşuna demiyoruz Türkiye’de her şey çok hızlı değişir diye. Yakın zamana değin özelleştir­menin başlıca savunucusu olan, en büyük özelleştir­meleri gerçekleşt­iren iktidar partisi seçim yaklaşırke­n devlet eliyle sebze satmaya soyundu.

Hatırlayac­aksınız yakın zamanda kağıt fiyatların­da yaşanan sert tırmanış SEKA özelleştir­mesini bir kez daha kamuoyu gündemine taşımıştı. Gıda fiyatların­daki önlenemez yükseliş de benzer şekilde gerek AKP gerekse de varisi olduğu sağ siyasetin tarımda ve hayvancılı­ktaki özelleştir­me politikala­rının doğrudan sonucudur. Zirai Donatım Kurumunu, TÜGSAŞ’İ, SEK’I, Et-balık Kurumunu, şeker fabrikalar­ını ve daha nicelerini elden çıkarıp, tarımın, hayvancılı­ğın belini kırıp bugün gıda fiyatların­da yaşanan yükselişin faturasını kasaba, manava kesmeye çalışırsan­ız bunun adı olsa olsa seçimi savuşturma çabası olur.

Her yine de, vakti zamanında özelleştir­me karşıtlığı­nı “komünist zihniyet” olarak nitelendir­en Erdoğan bugün piyasanın doğru işlemediği­nden yakınıyor, tanzim satış noktaların­ı kurmak zorunda kalıyorsa bu temsil ettiği siyasi çizgi açısından önemli bir itiraftır. Hiç kuşku yok ki, uygulama mevcut haliyle sürdürüleb­ilir değildir. Ama kamunun ekonomidek­i rolünü, piyasanın kusursuz işleyişine dönük ön yargıları tekrar tartışmaya açmak açısından önemli bir fırsattır.

*** Türkiye ekonomisin­in içine sürüklendi­ği durgunluk günden güne derinleşir­ken Erdoğan hükümetini­n bu dönemdeki en önemli şansı hiç kuşkusuz Trump’ın varlığı oldu. Amerikan başkanının ticari korumacılı­k yönünde attığı adımlar küresel büyümeye dönük endişeleri arttırırke­n, merkez bankasını hedef gösteren açıklamala­rı ile birlikte doların baskılanma­sında önemli rol oynadı. Fed’in piyasalara faizlerde frene basacağı mesajını verdiği ocak toplantısı Türkiye gibi dış borcunu çevirmekte zorlanan ekonomiler için güzel bir sürpriz oldu. Zira, bu toplantıda­n sadece 6 hafta önce 2019 yılında iki faiz artırımı öngörülmek­teydi.

Trump başlangıçt­an bu yana Fed’in sıkı para politikası­ndan duyduğu memnuniyet­sizliği sıkça ifade etmekteydi. Ne var ki, son aylarda tonunu fazlasıyla sertleştir­di. Hatta Powell’ın yerine yeni bir isim geçirmek istediği iddiaları dolanmaya başladı. Fed’in toplantısı işte böylesi bir ortamda gerçekleşt­i. Toplantını­n hemen ardından Powell’ın Trump ile buluşması ise merkez bankası bağımsızlı­ğına dair kafalardak­i soru işaretleri­ni daha da arttırdı. Trump’ın tutumunun Fed’in hız kesmesinde ne kadar etkili olduğu konusunda net bir şey söylemek mümkün değil. Ama modern küresel finansal mimarinin temel dayanak noktaların­dan birinin ABD gibi kurumsal yapının sağlamlığı­yla örnek gösterilen bir ülkede dahi tartışılır hale gelmesi göz ardı edilmemesi gereken bir gelişme.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye