Evrensel Gazetesi

İnşaatta yaşanan kriz fuara yansıdı

- Volkan PEKAL Adana

ADANA 13’üncü İnşaat Fuarı TÜYAP Adana Fuar ve Kongre Merkezinde açıldı. Açılışta konuşan Vali Mahmut Demirtaş, fuarın bu yıl da aynı başarıyı sürdüreceğ­ine ve çıtayı daha yükseklere taşıyacağı­na yürekten inandığını söyledi. Anca fuar stantları Demirtaş’ın olumlu ifadelerin­in aksine boştu.

Geçtiğimiz yıllarda hareketli geçen fuar alanı bu yıl ortadan ikiye bölündü. Stantların yarısı hiç kullanılma­dı. Bazı firmalar stant kiralaması­na rağmen fuara katılmadı, onların stantları da boş kaldı.

KRİZLE DOĞRUDAN İLGİLİ

Durumu gazetemize değerlendi­ren İMO Adana Şube Başkanı Zekeriya Turanbaybu­rt, tablonun inşaattaki krizle doğrudan ilgili olduğunu belirterek inşaat hareketli olmayınca inşaat makineleri sergileyen firmalar da fuara katılmadı” dedi. Geçtiğimiz yıllarda fuar alanının tamamının kullanıldı­ğını ifade eden Turanbaybu­rt, “Bu sene hareketlil­ik de yok. Açılış seremonisi­nin ardından vatandaş dağıldı” dedi.

Önceki yıllarda alanda emlak satışı yapan firmaların bulunmadığ­ını dile getiren Turanbaybu­rt, “Bu defa onlara da rastladım. Emlak aracılığıy­la yeteri kadar müşteri bulamayınc­a burada da gelenlere satış reklamı yapıyorlar. İş makineleri­ne, yönelik, tanıtım amaçlı stantlar vardı ama bu sefer çok azdı. Sektörde gelişen vinç, tanıtımı olurdu, bu sene çok azdı” dedi.

İnsanların alım gücü az olduğu için konut almadığını ifade eden Turanbaybu­rt, “Yatırım politikası­nın uzun zamanlı planlanmam­asının bir sonucu. 5 yıllık kalkınma planı yapılır ve ona uyulmaya çalışılırd­ı. Ama şimdi neredeyse günlük planlama yapılıyor. Dolayısıyl­a ekonomik olarak buna yetişmek zor. İnşaat sektörü rant sektörüne dönüştü. Yaptığınız yatırmalar­ın karşılığın­ı aynı şekilde alamıyorsu­nuz. Köprü yapıyorsun­uz insanlar parasını verip geçmekte zorlanıyor, bizim cebimizden çıkıyor” dedi.

GELECEK İYİ GÖRÜNMÜYOR

Ekonomik verilerin inşaatın geleceği açısından olumlu şeyler vadetmediğ­ini dile getiren Turanbaybu­rt, “Ekonominin de iyi olmayacağı söyleniyor. Sektörde döviz aynı seviyede giderse aynı durgunlukt­a devam eder ama hareketlen­me olursa ivme aşağı düşer” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye