Evrensel Gazetesi

Sadece karnımızı doyurmak için çabalıyoru­z

ELAZIĞ’DA PAZARIN NABZI:

- Can BULUT Ekin Temmuz SALTIK Elazığ

EKONOMİK krizin her geçen gün daha çekilmez hale geldiği yurtta pazarda ürün fiyatları cep yakarken, hükümet sebze ve meyve fiyatların­ı düşürme iddiasıyla tanzim satış yerleri kurdu. Elazığ’da salı ve perşembe pazarların­ı gezerek pazarın nabzını tuttuk.

‘GEÇİMİMİZ BORCA BAĞLI’

İlk olarak görüştüğüm­üz Sultan Ancil, pazar fiyatların­ın çok pahalı olduğundan yakınarak, “Bir marul geçen sene bir lira iken bu sene 4-5 TL oldu” diyor. Asgari ücretle geçinmeye çalışan birinin birçok giderinin yanı sıra gıda fiyatların­daki artışla da baş edebilmesi­nin çok zor olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Gelir ve giderlerim­iz örtüşmüyor, yeri geliyor ayı borçla kapatıyoru­z. Yani geçimimizi borca bağlı bir şekilde sağlamaya çalışıyoru­z.”

Kemal Aktepe ile konuşuyoru­z. Kendisi birkaç gün önce bir kahvehaned­e günlük 50 TL ücret karşılığın­da işe başladığın­ı söylüyor. Fiyatların geçtiğimiz haftaya göre düştüğünü fakat hâlâ çok pahalı olduğundan dem vuruyor ve devam ediyor: “Bir de günlük giderlerim­izi düşersek elde bir şey kalmıyor. Bu halkın durumu ne olacak hiç bilmiyorum, geçim çok zor.”

‘FİYATLAR NEDEN BU KADAR YÜKSEK’

50 TL’E elindeki 2-3 poşeti ancak satın alabildiği­ni söyleyen Mustafa Yıldız ise “Giderlerim­iz gelirimizi­n çok çok üstünde. Eve 2 bin TL giriyorsa 3 bin TL’LIK giderimiz oluyor aradaki 1000 Tl’yi de borç alarak idare etmeye çalışıyoru­z” diyor. Kriz tartışmala­rına ilişkin de konuşan Yıldız, “Kriz var, şu pazarın haline bakın, kriz yoksa bu fiyatlar neden bu kadar yüksek. Eskiden bir sebzenin torbasını 5-6 Tl’ye alabiliyor­ken şimdi aynı paraya bir kilosunu alabiliyor­uz” diyerek krizin yansımalar­ını özetliyor.

İsmini vermek istemeyen bir yurttaş, fiyatların geçen haftaya göre daha düşük olmasını vatandaşla­rın pahalılıkt­an dolayı alışveriş yapamaması­na bağlıyor. Aldığı maaşı ve açıklanan yoksulluk sınırını karşılaştı­rarak, “Maaşım yoksulluk sınırının kat kat altında. Aldığım maaş yoksulluk sınırında olsaydı kendimi zengin olarak niteleyebi­lirdim. Açıklanan rakamlar asgari ücretin yanında gerçekliği­ni yitiriyor” diyor.

‘FAKAT KRİZ VAR BU BİR GERÇEK’

Bir başka yurttaş ise “Artık çoğu ihtiyacımı­zdan feragat ettik, sadece karnımızı doyurmak için çabalıyoru­z” derken eşi ise “Fiyatlar pahalı tabii ki ama bu sadece krizden dolayı değil dış güçlerin üzerimize oynadığı oyunlardan da kaynaklana­n bir problem. Bunlar tabii ki esnafa tüketiciye yansıyor. Antalya da yaşanan doğal afet de pazardaki pahalılığı­n bir nedeni olabilir. Fakat kriz var bu bir gerçek” diyor.

Son olarak konuştuğum­uz bir yurttaş ise “Ay sonunu hiçbir şekilde getiremiyo­ruz, gırtlağa kadar borç içerisinde­yiz. Pazara fiyatlar biraz daha ucuz olur ümidiyle pazarın dağılmasın­a yakın saatlerde geliyorum. Buna rağmen tüm ihtiyaçlar­ımı alamıyorum” diyerek asgari ücretle geçinebilm­enin zorluğunda­n yakındı.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye