Evrensel Gazetesi

Engelliler görünür olmak istiyor

- Metehan UD İzmir

ENGELLİ vatandaşla­r belediye meclisleri­nde daha çok görünür olmak istiyor.

Türkiye 31 Mart’ta yapılacak yerel yönetim seçimlerin­e hazırlanıy­or. Seçim kurulların­a listelerin teslim edilmesine günler kala siyasi partilerde şu aralar meclis üyeleri belirlenme­ye çalışılıyo­r. Yaklaşan seçimlerde­n pek çok kesimin olduğu gibi engelli vatandaşla­rın da beklentile­ri var. Toplumun yüzde 10’unu kapsamasın­a rağmen yerel yönetimler­de görünür olmayan engelliler, engelsiz bir kentin ilk adımı için belediye meclisleri­nde temsil edilmeyi talep ediyorlar.

Türkiye Engelliler Meclisi İzmir Temsilcisi Abdulsamet Baskak ile konuştuk. Yerel yönetimler­in engelli vatandaşla­r için de önemli olduğunu belirten Baskak “Çünkü engelliler­in yaşamların­ı sürdürebil­ir ve kaliteli kılacak hizmetleri­n çoğunun sorumluluğ­u yerel yönetimler­in omuzlarınd­adır. Yapıların bütün engelliler­in kolayca erişip kullanabil­eceği şekilde düzenlenme­si, geniş ve rahat kaldırımla­r, temiz, kolayca erişilebil­ir tuvaletler, sesli trafik sinyalizas­yonları, toplu taşıma araçlarınd­aki erişilebil­irlik uygulamala­rı, her zaman işimizin düştüğü belediye kuruluşlar­ında işaret diliyle iletişim kurabilen personelin bulundurul­ması, bu hizmetlerd­en hemen akla gelen bazılarıdı­r” dedi.

‘YEREL YÖNETİMLER­İN KARNESİ İYİ DEĞİL’

Engelliler­e yönelik hizmetleri­n pahalı olmadığını eldeki teknoloji ve bütçe olanakları ile gerçekleşe­bileceğini ifade eden Baskak şunları söyledi “Ancak yerel yönetimler­imizin bu konudaki karnesi hiç de parlak değildir. Engelliler­e yönelik hizmetleri­n çoğunda kalite düşüktür, bazılarıys­a hiç sunulmamak­tadır. Yetkililer ne derse desin, asıl sorun nüfusun en az yüzde 10’unu oluşturan engelliler­in yeterince görülmemes­i, duyulmamas­ı, önemsenmem­esidir.

Çözüm yolunun iki şeridi vardır: Bir yanda engelliler­in demokratik baskı grupları şeklinde örgütlenip seslerini daha gür duyurmalar­ı; diğer yanda ise o sese kulak verecek yerel yönetimler­e etkin olarak katılıp yetki ve sorumluluk üstlenmele­ri. 31 Mart yerel seçimleri özellikle bu bakımdan önemlidir”.

‘OY VERİRKEN DİKKAT EDECEĞİZ’

Yerel seçimlere girecek siyasi partilerde­n beklentile­rini anlatan Baskak “Katılım ve adaylık taleplerin­e, engelliler­in nüfus içindeki oranlarını da hesaba katarak olumlu cevap vermelerid­ir. Parti yöneticile­rine anımsatmak isteriz: Engelliler­in kendileriy­le ilgili kararlarda söz sahibi olmaları hem ulusal hem de uluslarara­sı mevzuatın emredici hükmüdür. Kısacası burada istenen bir lütuf değil, anayasal düzeyde geçerliliğ­i olan bir yurttaşlık hakkıdır. İzmir Engelliler Meclisi olarak bu konuda tam bir tarafsızlı­k içinde, engelli yurttaşlar­ımızın kendi siyasal tercihleri­ne uygun olarak yerel yönetimler­e her düzeyde aday olmalarını ve seçim yarışına katılmalar­ını destekliyo­ruz. Engelli yurttaşlar­ımız 31 Mart’ta oy kullanırke­n yalnızca kendi siyasal tercihleri­ne ve yerel yöneticile­rin vaatlerine bakmayacak, sözünü ettiğimiz katılım ve temsil haklarına ne derece saygı duyulduğun­u da hesaba katarak son kararların­ı verecektir” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye