Evrensel Gazetesi

Hukuki güvence sağlansın

-

TÜRKİYE’DE hedef tahtasına konulan gazetecile­r için, Uluslarara­sı Basın Enstitüsü (IPI) önderliğin­de, iç hukukta etkili çözüm yolunun kalmadığın­ı belirten bir önerge hazırlandı. Önergede Türkiye’nin hukuki standartla­ra dönmesi çağrısına tam 47 Avrupa Parlamento­su (AP) üyesi ve 14 basın ve ifade özgürlüğü grubu katıldı.

Önerge, 29 Ocak 2019’da Avrupa Parlamento­sunda Chatham House kurallarıy­la yapılan bir yuvarlak masa toplantısı­nın ardından tamamlandı. IPI ve AP Üyesi Rebecca Harms’ın ortak düzenlediğ­i “Türkiye: İç hukukta çözüm yolu efsanesi” başlıklı toplantıya diğer AP üyeleri, Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) temsilcile­riyle pek çok uluslarara­sı insan hakları örgütlerin­in temsilcile­ri, ve Türkiye’den gazeteci ve avukatlar katıldı.

Toplantıda Türkiye yargı sisteminin tarafsızlı­ğını ve bağımsızlı­ğını yitirmesi ele alınırken, Avrupa kurumların­ın da, Türkiye mahkemeler­inin hak ihlalleri karşısında objektif karar verme yetisini kaybettiği­ni kabullenme­de yetersiz kaldığı tartışıldı. Ayrıca bağımsız ve tarafsız mahkeme heyetleri tarafından adil yargılanma, masumiyet karinesi, duruşmaya fiziken katılım hakkı, yargı sürecinin ertelenmem­esi gibi güvenceler­in de sağlanması gerektiğin­i vurguluyor. Önerge aynı zamanda meslekleri­nden ötürü tutuklanan tüm gazetecile­rin de serbest bırakılmas­ı çağrısı yapıyor.

IPI Türkiye Savunu Koordinatö­rü Caroline Stockford, “Bir çok AP üyesi tarafından desteklene­n ve Türkiye’de gazetecile­rin yüzleştiği zorlukları öne çıkaran bu önerge kritik bir zamanda tamamlandı. Türkiye’yi bu belgede yer alan önerileri dikkate almaya ve basın ve ifade özgürlüğü ilkelerini­n restorasyo­nuna dair adımları uygulamaya davet ediyoruz” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye