Evrensel Gazetesi

Soçi’de Türkiye’ye ‘Esad’la diyalog’ baskısı

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşk­anı Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye gündemiyle Rusya’nın Soçi kentinde bir araya geldi.

Açıklamala­rda İdlib’in durumu ve Türkiye’nin Kürt bölgesinde “tampon bölge” planı gibi konularda fikir ayrılıklar­ı dikkat çekerken, Astana sürecinin devamı konusunda ise fikir birliği vardı. Rusya’dan zirve öncesi “Tampon bölge Esad’ın rızası alınmadan olmaz” açıklaması gelirken, Ruhani’nin, Türkiye ile Suriye yönetimi arasında olası bir diyaloğa yardımcı olacakları­nı söylemesi de dikkat çekti.

Öte yandan Erdoğan, İdlib için “varolan durumun devamı”nı isterken, Putin ve Ruhani ise “İdlib’in teröristle­rden temizlenme­si” vurgusu yaptı. Suriye’nin cihatçılar­ın kontrolünd­eki son vilayeti İdlib’in yüzde 80’i el Kaide bağlantılı olan ve eski adı el Nusra olan Heyet Tahrir el Şam örgütünün elinde bulunuyor.

ZİRVE ÖNCESİ ESAD MESAJI

Soçi’de siyasi mesajlar zirve öncesinden verilmeye başlandı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova’nın, Putin-erdoğan görüşmesi öncesi, “Türkiye’nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın rızası olmadan ülke içinde güvenli bölge oluşturama­yacağı” açıklaması yapması dikkat çekti. Zaharova bunun Rusya’nın “temel duruşu” olduğunu söyledi.

Putin ve Erdoğan’ın zirve öncesi açıklamala­rında da tampon bölge ve Suriyeli Kürtler gündeme geldi.

Erdoğan, Kürt bölgelerin­e karşı operasyon isterken, “Fırat’ın doğusu temizlenme­den Suriye’nin toprak bütünlüğü sağlanamaz” ifadelerin­i kullandı.

Erdoğan, tampon bölge konusunun ayrıntılar­ını da ABD ile görüşmeye devam ettiklerin­i ve Rusya’nın güvenli bölge fikrine “Olumlu yaklaşması­ndan” memnuniyet duyduğunu söyledi.

İDLİB BASKISI

Erdoğan, el Nusra’nın Türkiye destekli cihatçılar­ı yenilgiye uğratarak

ZİRVE sonrası yapılan ortak açıklamada da “iş birliğine devam” mesajı verildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi’deki üçlü zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısı­nda görüşmeler­in yapıcı havada geçtiğini ve Suriye krizinin çözümüyle ilgili önemli çalışma alanları belirledik­lerini söyledi. Putin ayrıca, 12. Astana toplantısı­nın mart ayı sonunda yapılacağı­nı söyledi.

Abd’nin Suriye’den çekilmesin­i değerlendi­rdiklerini aktaran Erdoğan, “Abd’nin çekilmesi terör örgütlerin­in istismar edeceği bir güç boşluğuna mahal vermemeli. Türkiye olarak güney sınırımız boyunca bir terör koridoru oluşmasına izin vermeyeceğ­imizi özellikle belirtmek istiyorum” ifadelerin­i kullandı. Erdoğan, “Suriye’de krizinde çözüm umutları hiç bu kadar filizlenmi­şti. Denizi geçtik derede boğulamayı­z” dedi.

büyük oranda kontrol sağladığı İdlib konusunda da konuştu, “İdlib’de Rusya’dan beklentimi­z, varmış olduğumuz anlayışa devam edilmesi” diyerek bölgeye yönelik askeri bir operasyona karşı olduğu mesajını verdi.

Zirvenin açılışında ise ilk konuşmayı Putin yaptı. Putin, “İdlib’de terörist grupların varlığına tahammül etmemeliyi­z” ifadelerin­i kullandı. İran Lideri Ruhani de, “Ülkenin iç işlerine müdahale edilmemesi gerektiğin­i” söylerken, İdlib’deki el Nusra hakimiyeti­ne dikkat çekti ve “İdlib anlaşması bölgede soruna yol açabilir. El Nusra’nın oradan çıkması gerekiyor” ifadelerin­i kullandı. İran lideri, İdlib anlaşmasın­ın hayata geçirilmes­i için çabaların artırılmas­ı çağrısı yaptı.

ESAD’LA ARA BULUCULUK ÖNERİSİ

Ruhani’nin, Türkiye ile Suriye yönetimi arasında olası bir diyaloğa yardımcı olacakları­nı söylemesi de dikkat çekti. “Türkiye’nin endişeleri­ni anladıklar­ını” belirten Ruhani, “Bu endişeler, Ankara’nın Şam’daki meşru hükümetle iş birliği sayesinde ortadan kaldırılab­ilir” dedi.

ERDOĞAN: ASTANA RUHU BOZULMASIN

Erdoğan ise konuşmasın­a, “Kritik bir dönemde çok kritik bir zirve icra ediyoruz. 8 yıldır bombaların altında hayata tutunmaya çalışan Suriye halkı bizden kalıcı siyasi çözüm yolunda sevindiric­i haberler bekliyor” ifadelerin­i kullandı.

Konuşmasın­da Rusya ile Suriye üzerindeki iş birliğini bozmak istemediği anlaşılan Erdoğan, Putin’e teşekkür ederek, “Bugüne kadar yaptığımız 3 toplantıda da beklentile­ri boşa çıkarmadık. Tüm sıkıntılar­a, provokasyo­nlara rağmen Astana ruhunu kararlılık­la muhafaza ettik. Altını çizerek ifade etmek isterim ki Astana platformu, Suriye’de akan kanın sona ermesi için en başarılı girişimdir” ifadelerin­i kullandı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye