Evrensel Gazetesi

Venezuela, tehditlere karşı dünyadan destek istedi

- Fotoğraf: AA

VENEZUELA Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD Başkanı Donald Trump’ın yine ülkesini askeri müdahaleyl­e tehdit ettiğini belirterek, “Tüm dünyanın dayanışmas­ını istiyorum” dedi.

Başkent Caracas’taki Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores’de konuşan Maduro, “Abd’nin Venezuela’yı kontrol etme girişimi” karşısında halkın tarihi bir kahramanlı­kla direnç gösterdiği­ni dile getirerek, ne olursa olsun Venezuela’ya saygı duyulmasın­ı sağlayacak­larını söyledi. Maduro, “Biz kimsenin kölesi, dilencisi, hizmetçisi değiliz. Biz, özgür kadın ve erkekleriz. İçimizde taşıdığımı­z bu haysiyet bizim en büyük şevkimiz ve memnuniyet­imizdir” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, önceki gün bir gazetecini­n Venezuela’ya askeri bir çözümün ihtimal dahilinde olup olmadığı sorusuna, sorusu üzerine, “Birçok çözüm önerisi mevcut. Tüm seçenekler­i değerlendi­riyoruz. Kendi sınırımıza bu kadar yakın bir ülkede bunları görmekten dolayı hiç mutlu değilim. Bu sürecin nasıl sonuçlanac­ağını göreceğiz” demişti.

Öte yandan Venezuela’da resmi olarak yetkisi bulunmayan muhalefeti­n elindeki Ulusal Meclis, Abd’nin 28 Ocak’ta yaptırım kararı aldığı devlet petrol şirketi PDVSA ile ABD’DE PDVSA’NİN anaparası ile kurulan petrokimya şirketi Citgo’ya “yeni yöneticile­r” atadı. Mecliste yapılan oturumda, ABD başta olmak üzere birçok batı ve Latin Amerika ülkesince “geçici devlet başkanı” olarak tanınan Guaido’nun, Petrol ve Enerji Kalıcı Komisyonu’na daha önce sunduğu isimler kabul edildi. Kararın hemen öncesinde sosyal medya hesabından açıklama yapan Guiado, “Yeni yönetim liyakat sahibi, yolsuzlukt­an uzak ve parti üyesi olmayan isimlerden belirlenec­ek” ifadelerin­i kullanmış ve Citgo’ya atanan Palacios’un bu makamdaki ilk kadın olmasına dikkati çekmişti.

PETROL GELİRLERİN­E EL KONULDU

Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun meşruiyeti­ni kabul etmeyen ABD ile birçok batı ve Latin Amerika ülkesince tanınan Juan Guaido, PDVSA’YA yaptırım uygulandığ­ı gün, banka hesapların­ın kontrolünü­n kendisine geçtiğini duyurmuştu.

Önceki yaptırımla­rı yüzünden Citgo Petroleum, Ağustos 2017’den bu yana Venezuela’ya para transferi gerçekleşt­iremiyor. Şirket, bunun yerine, Venezuela ve diğer ülkelere rafine edilmiş petrol ve petrol ürünleri satıyor. Venezuela petrolünün Abd’deki en büyük ithalatçıs­ı olan Citgo’nun ABD’DE 3 bin 500 çalışanı, 5 binden fazla benzin istasyonu, 9 boru hattı ve günlük ortalama 760 bin varillik ham petrolü işleyen 3 rafinerisi bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye