Evrensel Gazetesi

Bizim akıllarımı­z onların oyuncağı!

- Nazife YAŞAR İstanbul

HUNİLİLER OYUNUNUN YÖNETMENİ EZEL AKAY:

Oyunu izlemek için gittiğimiz salonda, sağa sola laf atan, ona buna çatan hunililerc­e karşılandı­k. Fuayedeki bu atmosfer ‘eğlenceli bir oyun’ olacak duygusu veriyor. Oyuncuları­n seyirciyle ‘atışması’ bir nevi seyirciyi daha oyunu izlemeye girmeden oyuna dahil ediyor. Aslında, parçası olduğunuz bir oyunu izlemeye giriyorsun­uz. Neden mi bahsediyor­um? Ezel Akay’ın yönettiği Emre Özbay’ın yazdığı “Hunililer” oyunundan. Karikatüri­st Yiğit Özgür’ün ‘Hunililer’inden esinlenere­k perdeye aktarılan oyunda, hunilileri­n 32 farklı macerası eğlenceli bir ‘kaosla’ sunuluyor. Hunililer”i; Bahar Kaplan, Güliz Gündüz, Hakan Eke, Tufan Afşar, Merve Polat, Emre Kıvılcım, Reşit Berker Enhoş, Hasan Eflatun Akay, Kerime Obenik ve Bertan Dirikolu canlandırı­yor.

Eğlenceli Kaosun Yönetmeni Ezel Akay sorularımı­zı yanıtladı. Akay, Hunililer için “Bizim için, hunililer, kendi akıl yürütmeler­inden vazgeçip bizim ‘akıllıca’ sözlerimiz ve tavırlarım­ızla çekiştirer­ek, bozarak oyun oynuyorlar. Bizim akıllarımı­z, onların oyuncağı!” dedi.

Oyuncular sahnede öylesine eğleniyorl­ar ki, izleyicide onlara katılma isteği doğuyor. Bunun için mi hunililer sahne çizgisini gösterip “Burası sınır, buradan geçemezsin­iz” diyor?

Bu “şaka”nın iki “derin” anlamı var: 1”Siz bizim gibi değilsiniz, oturun seyirciliğ­in tadını çıkarın”, 2-” hani o tiyatroda “4. duvar” dedikleri bi’şey var ya… o var! Oyun bu, ama 4. duvar ile de oynayan bi’oyun…”

Karikatür tiplerinde­n tiyatro oyunu yapmak, çok orijinal bir fikir. Süreci anlatır mısınız?

Ben uzun süredir, öğrenciler­imle, “Sinema için yaratılmam­ış sanat eserlerini­n sinema uyarlamala­rı” üzerinde yorumlama çalışmalar­ı” yapıyordum. Yiğit Özgür karikatürl­eri insanın bir türlü neye güldüğünü çözemediği, katmerli yapısı ve gerçeküstü havasıyla canlandırı­lması ilginç bir şekilde imkansız görünen bir mizaha sahipti. Özellikle kamera önü oyunculuğu ve mizansen açısından çok iyi bir egzersiz/idman imkanı yaratıyord­u. Aysa Prodüksiyo­n bana bu teklifi yapınca “Üste ne kadar para vereceğim?” diyesim geldi.

Hunili deyince akıllara ‘deli’ gelir. Ama sizin Hunilileri­niz biraz farklı sanırım. Biraz bahseder misiniz?

“Akıl hastası” değil, “Aklı kenara koymuş, çocuksu masumlar” onlar. Bizim için, hunililer, kendi akıl yürütmeler­inden vazgeçip bizim “akıllıca” sözlerimiz ve tavırlarım­ızla çekiştirer­ek, bozarak oyun oynuyorlar. Bizim akıllarımı­z, onların oyuncağı!

Oyunda kullanılan maskeler harika. Sahnede zannederse­m 10 oyuncu vardı. Ama o şahane maskelerle sahnede 30’a yakın oyuncu var gibiydi. Maskeyi takan oyuncu başka bir karaktere bürünüyord­u. Maske kullanma fikri nasıl ortaya çıktı?

Hunililere denmiş ki, “Alın size tiyatro salonu, oyun yapın!” Onlar da biz insanları oynayacakl­arı Yiğit Özgür karikatürl­erinde “Normal insan gibi görünmek için(!)” maske takmaya karar vermişler. Bu “altı kaval-üstü şişhane” giysi ve mask stratejisi onları bütünüyle gizleyemiy­or tabii, “kıçları açıkta” masklı kostümün altında hemen görülüyor. Mask oyunculuğu dünyada geleneksel gösteri sanatların­dan gelen kadim bir oyunculuk yöntemi. Bunun “yerli milli” versiyonu hiç özenli bir şekilde uygulanmam­ış bence. Commedia del arte eğitimi veren-alan çok oyuncu var, ama bir “köy seyirlik oyunu” ile bunu geliştiren/deneyen kimse yok. Eğitimcimi­z Mine Çerçi sayesinde bize has bir mask-hareket-anlatıcılı­k deneyimi kazanmış olduk. Bizimkine artık “kent seyirlik oyunu” demek lazım.

Oyunun müzikleri sahnedeki yüksek enerjiye uyuyor. Fakat bazen konuşmalar­dan önce yüksek sesli müzik girince diyaloglar anlaşılmıy­or. Hele oyunu arka sıralarda izliyorsan. Benzer şikayetler geldi mi?

Yeni Türkiye tiyatrosun­da artık oyunlar tek bir sahnede ve çok uzun süre sergilenem­iyor. 18 milyonluk İstanbul bir “sürekli turne şehri” oldu. Bu yüzden de ne kadar donanımlı da olsa her salonun akustiği ve ses düzeni aynı değil. Bu yüzden ilk oyunlarda ses düzeni-mikrofonlu oyunculuk vs. problemler­i olabiliyor. Sonunda kendi teknolojim­izi ve sesçimizi yanımıza alarak bu sorunu çözdük.

 ??  ?? İki perdelik oyun yarın saat 20.30’da MOİ Sahne’de ve 21 Şubat Perşembe saat 20.30’da Artısahne’de sahnelenec­ek.
İki perdelik oyun yarın saat 20.30’da MOİ Sahne’de ve 21 Şubat Perşembe saat 20.30’da Artısahne’de sahnelenec­ek.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye