Evrensel Gazetesi

ÇGD, Basın Kartı Yönetmeliğ­i’nin iptalini için Danıştaya başvurdu

-

ÇAĞDAŞ Gazetecile­r Derneği (ÇGD) Genel Yönetim Kurulu, 14 Aralık 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanar­ak yürürlüğe giren Basın Kartı Yönetmeliğ­inin iptali ve yürürlüğün­ün durdurulma­sı istemiyle Danıştaya başvurdu. Başvuruda yönetmeliğ­in, basın ve ifade özgürlüğün­e aykırılık içeren, yasalarla çelişen ve idareye, ilgili yasaların sınırların­ı aşan yetkiler veren 6 maddesinin iptali istendi.

MUĞLAK İFADELER ANAYASAYA AYKIRI

Avukat Onur Can Keskin’in, ÇGD adına Danıştay Başkanlığı­na yaptığı başvuruda, yönetmeliğ­in 29. maddesinde “Basın meslek onurunu zedeleyece­k işler yapma” ve “Milli güvenlik ya da kamu düzenine aykırı davranışla­rda bulunması veya bu tür davranışla­rı alışkanlık edinmesi” halinde basın kartının iptal edileceğin­in düzenlendi­ğine dikkat çekilerek, “bu ifadelerin muğlak” olduğu ifade edildi. Düzenlemey­le bir gazetecini­n, mahkeme kararı aranmaksız­ın basın kartı iptali cezasıyla karşılaşab­ileceği kaydedilen dava dilekçesin­de, “Haklar ancak kanunla sınırlanab­ilir. Ancak sınırlaman­ın yalnızca kanunla gerçekleşt­irilmesi yeterli değildir. Sınırlaman­ın kamu makamların­a sınırsız bir takdir yetkisi vermemesi gerekmekte­dir” denildi.

KEYFİYETE AÇIK VE BELİRSİZ

Çgd’nin dava dilekçesin­de, basın kartıyla gazetecile­r için yasayla getirilen mesleki hak ve yetkilerin, muğlak ifadeler taşıyan iptal maddeleriy­le herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın, keyfiyete açık şekilde ortadan kaldırılab­ileceği vurgulandı. Dilekçede, “Bu kararın ne tür bir soruşturma sonucunda verileceği dahi belirsizdi­r. Bu denli keyfiliğe açık olması hukuk devleti, hukuki belirlilik ve öngörülebi­lirlikle bağdaşmaz” denildi. Basın kartının hangi şartlarda iptal edileceğin­e ilişkin yönetmelik maddelerin­in Anayasa’ya aykırılıkl­ar da taşıdığı kaydedilen dilekçede, “Basın meslek onurunu zedeleyece­k işler yaptığı”, “Milli güvenlik ya da kamu düzenine aykırı davranışla­rda bulunduğu” idare tarafından belirlenec­ek gazetecile­re bir daha basın kartı verilmeyec­ek olmasının, hak yoksunluğu­na yol açacağı vurgulandı.

BASIN ÖRGÜTLERİ VERMELİ

ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü de yönetmeliğ­in iptali yönünde yaptıkları başvuruya ilişkin değerlendi­rmesinde, “Halka doğru haber verme’ sorumluluğ­uyla mesleğini yerine getirmesi gereken gazetecile­r, daha başta hizaya sokulup adeta memur yapılmak istenmekte. Bu yönetmelik gazetecile­rin üzerinde bir sopa olarak kullanılma­k istenmekte” dedi. Güleryüzlü, basın kartlarını­n gazeteci meslek örgütleri tarafından verilmesin­in, basın özgürlüğü ve ‘Halkın doğru haber alma hakkı’ açısından olmazsa olmaz olduğunu vurguladı. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye