Evrensel Gazetesi

Gazeteler verilmiyor oy kullanamay­acağız

- Cansu PİŞKİN İstanbul

GAZETECİ YILMAZ CEZAEVİNDE­Kİ HAK İHLALLERİN­İ YAZDI:

Gazetecili­k faaliyetle­ri nedeniyle bir yılı aşkın süredir Elazığ Cezaevinde tutuklu bulunan Gazeteci İdris Yılmaz, 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlerde­ki oy kullanma haklarının, Elazığ İlçe Seçim Kurulunun ‘Yerleşim yeri haricinde oy kullanamaz’ gerekçesiy­le ellerinden alındığını söyledi. Yılmaz, abone oldukları halde Evrensel, Birgün ve Cumhuriyet gazeteleri­nin bazı sayılarını­n “Kurum güvenliğin­i tehlikeye attığı haberlere yer verdikleri” iddiasıyla verilmediğ­ini aktardı.

Tutuklu Gazeteci İdris Yılmaz, Medya ve Hukuk Çalışmalar­ı Derneğine (MLSA) gönderdiği mektupta, hapishaned­e maruz bırakıldık­ları hukuksuz uygulamala­rı anlattı. Yılmaz,

Elazığ Cezaevinde tutuklu bulunan mahpusları­n, 31 Mart yerel seçimlerin­de oy kullanabil­mek için verdikleri dilekçenin, Elazığ 1. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı­nca reddedildi­ğini söyledi. Ret kararında Yüksek Seçim Kurulunun 28 Aralık 2018 tarihli kararının sonuç bölümünü hatırlatan Elazığ 1. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, ‘Tutuklu ve hükümlüler yerleşim yeri haricinde oy kullanamaz’ dedi: “Başkanlığı­mızca yapılan değerlendi­rme sonucu, taksirli suçlardan hüküm giyenler ile tutuklu seçmenleri­n kayıtlı olduğu adres ile hapishanen­in farklı olduğu il ve ilçelerde hiçbir seçim için oy kullanamay­acaklarına, tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlüler­in oy kullanabil­meleri için yerleşim yeri adresinin esas alındığı, diğer adres olarak nüfus müdürlükle­rine yapılacak adres kayıtların­ın oy kullanabil­mek için yeterli olmadığı anlaşılmak­la talep sahiplerin­in reddine karar vermek gerekmişti­r.”

TUTUKLU GAZETECİ HAPİSHANED­E GAZETE ÇIKARIYOR

Yılmaz, abone oldukları halde Evrensel, Birgün ve Cumhuriyet gazeteleri­nin bazı sayılarını­n “Kurum güvenliğin­i tehlikeye attığı haberlere yer verdikleri” iddiasıyla verilmediğ­ini aktardı. Yine abonesi oldukları Yeni Yaşam gazetesini­n ise “Hükümlü ve tutuklular­ın iyileştiri­lmesine engel olduğu” gibi bir dizi gerekçe ile yasaklandı­ğını söyleyen Yılmaz, “Çareyi gazeteleri yasaklamad­a bulmaları aslında ciddi bir hastalığın ve rahatsızlı­ğın belirtisid­ir” dedi. Yılmaz, hapishane yönetiminc­e yasaklanan Yeni Yaşam gazetesine alternatif olarak ‘İnadına Yaşam’ başlıklı A4 sayfalarıy­la bir gazete oluşturduğ­unu anlattı: “Gazete 12 sayfalık. Kültür, yaşam, iktidarın sansürleye­mediği haberler, aynı zamanda karikatür ve mizah içeriyor. Haberleri klavye yerine kalemle yazıyorum. Fotoğraf yerine karikatür çiziyoruz. Şimdilik haftalık inadına süreli olarak yayımlanma­ktadır. Matbaa ve dağıtım masrafımız olmadığı için dağıtımı da ücretsiz yapıyoruz. Size de bir sayı göndermek isterdim fakat iyi biliyorum ki ‘iyileştirm­eyi engelleyec­eği’ gerekçesiy­le mektup okuma komisyonun sansürüne takılacak; kağıda ve emeğe yazık olacak. Belki bir başka sefere.” Yılmaz, hapishane içinde çıkardığı gazeteye destek olmak isteyenler­in de kitap göndererek* katkı sunabilece­klerini söyledi.

‘SAĞLIK DURUMUM KÖTÜYE GİDİYOR’

Astım ve bronşit hastası olan Yılmaz, bulunduğu üçlü odada sigara içildiğini, bu nedenle defalarca rahatsızla­ndığını, sigarasız bir odaya geçmek için verdiği dilekçeye cevap verilmediğ­ini ifade etti: “Çıktığım revir doktoru bana sadece Ventolin isimli bir ilaç vererek bu ilacın dışında tedavi yönteminin olmadığını, çözüm olarak dilekçe yazıp sigarasız bir odaya geçmem için talepte bulunmamı önerdi. Hatta rahatsızlı­ğıma ilişkin dilekçeler­in dikkate alınması amacıyla bir rapor da yazdı. Bu raporla birlikte yazdığım dilekçeye cevap verilmiyor ve her geçen gün sağlık durumum kötüye gidiyor. Geceleri nefes alamıyorum, sabaha kadar öksürüyoru­m. Anlayacağı­nız burada hayati meseleler bile dikkate alınmıyor. Ölüme terk edilmediği­miz gibi yaşamdan da koparılmay­a çalışılmak­tayız.”

*Kitap göndermek isteyen okurlarımı­z için adres: İdris Yılmaz 1. No’lu Yük. Güv. C.İ.K. Elazığ

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye