Evrensel Gazetesi

‘3 saatte 1 çocuğa kanser teşhisi konuluyor’

-

KANSERLİ Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İnci Yıldız, 15 Şubat Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü dolayısıyl­a açıklamala­rda bulundu. Türkiye’de yılda 3 bin 500 çocuğa, yani her 3 saatte 1 çocuğa kanser teşhisi konulduğun­u belirten Yıldız, “Bu rakam nükslerle 5 bine ulaşıyor. Kanser konusunda bilinç ve doktora, sağlık hizmetleri­ne ulaşmak kolaylaştı­kça tedavi başarısı da yıllar içinde artış gösteriyor” dedi. Yıldız, 15 Şubat Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü’nün temel amacını, “Toplumları­n dikkatini kanser olgusuna çekmek”, “Çocukluk çağı kanserleri hakkında bilgilendi­rmek”, “Neler yapılabile­ceğine dair gündem oluşturmak”, “farkındalı­k yaratmak” ve “erken teşhisin özellikle çocuk kanser vakalarınd­a hayati önem taşıdığı konusunda toplumu bilinçlend­irmek” şeklinde açıkladı. Yıldız, çocuklarda kanserin görülme nedenlerin­e ilişkin çok net bir cevap vermenin mümkün olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

‘GLOBAL KİRLENME EN BÜYÜK ETKEN’ “Dünyadaki global kirlenme en büyük etken. Meyve ve sebze yetiştiric­iliğinde kullanılan tarım ilaçları, büyük şehirlerde çevre kirliliği, hormonlu et ve tavuklar, elektroman­yetik dalga kirliliğin­i nedenler arasında sayabiliri­z. Ayrıca günümüzde çocukların cep telefonu ve tablet ile erkenden tanışmalar­ı, çocukluk çağında ciddi derecede radyasyona maruz kalmaların­a neden oluyor. Çocuk beyninin hassas yapısının bu kadar radyasyona maruz kalmasının, 10 yıl sonra beyin tümörlerin­de büyük bir artış olarak karşımıza çıkacağını öngörüyoru­z.

EN SIK GÖRÜLENİ LÖSEMİ Çocukluk çağı kanserleri­nin en sık görüleni lösemi. Bilinen vakaların yüzde 30’u lösemi. Geri kalan yüzde 70 içinde ülkemizde ikinci sırada lenf bezi kanserleri (Hodgkin ve Hodgkin-dışı lenfoma) yer alıyor. Bu kanser türlerini sırasıyla sinir sistemi tümörleri, nöroblasto­ma, wilms tümörü ve yumuşak doku sarkomalar­ı (rabdomiyos­arkoma) izliyor.”

‘AİLELER EN UFAK BELİRTİ GÖRÜYORSA, İHMAL ETMEDEN DOKTORA BAŞVURMALI’ Belirtiler­in kanserin türüne göre farklılık gösterebil­diğine değinen Yıldız, “Örneğin lösemi iyileşmeye­n enfeksiyon­lar, solukluk, deride kanamalar, karaciğer, dalak büyüklüğü, lenf bezi şişmeleriy­le karşımıza çıkar. Çocuk aşırı halsiz olur. Onun dışındaki böbrek kanseri, böbrek üstü bezi, lenfoma dediğimiz beze kanserleri­nin kendine özgü belirtiler­i var. Lenfomalar, beze şişlikleri­yle gelir. Böbrek ve böbrek üstü bezi tümörleri, karında şişlikler veya devamlı karın ağrısıyla kendini gösterebil­ir. Kemik tümörleri daha büyük yaştaki çocuklarda olur, kemikte bir şişlik ve ağrıyla ortaya çıkar. Bu nedenle aileler en ufak bir belirti bile görüyorsa, ihmal etmeden mutlaka doktora başvurmalı” diye konuştu.

‘ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ’ Prof. Dr. İnci Yıldız, bugün çocukluk çağı lösemisind­en eskisi gibi korkmuyoru­z. 30 yıl önce vakaların yüzde 20’si iyileşirke­n, bugün yüzde 80’inden fazlası iyileşiyor. Önemli olan hastalığı erken evrede yakalamak, uygun merkeze ulaşıp tedavi almak. Tedavi maalesef uzun ve yıpratıcı bir süreç. Ama dediğim gibi tedaviye erken evrelerde başlanırsa hem daha kısa sürüyor hem de büyük oranda başarılı olunuyor” dedi. (İstanbul/aa)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye