Evrensel Gazetesi

Asgari ücret altında çalıştırma, baskı, mobbing...

- Yasemin AKPINAR / İstanbul

ESENYALI Kadın Dayanışma Derneği olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesi düzenlediğ­imiz kahvaltıda farklı iş kollarında­n işçi ve ev emekçisi kadınlarla bir araya geldik. Evrensel Gazetesi Yazarı Nuray Sancar’ın da katıldığı buluşmadak­i 30 işçi kadının anlatımlar­ı, özellikle krizle birlikte fabrikalar­da mobbingin, şiddetin ve hak kayıpların­ın arttığını ortaya koydu. İşçi kadınların anlatımlar­ının bazıları bile fabrikada kadınların neler yaşadığını anlatmaya yetiyor:

‘1820 LİRA ÜCRET ALIYORUZ’

Bir metal fabrikasın­da sendikalı olarak çalışan kadın işçi, bir poşet fabrikasın­da çalışan arkadaşıyl­a sohbetini şöyle anlatıyor: “Asgari ücret net 1835, AGİ dahil 2 bin 20 lira. Poşet fabrikasın­da çalışan bir arkadaşım aradı beni geçen günlerde, AGİ dahil 1820 lira ücret aldıkların­ı anlattı. Maaşları asgari ücret üzerinden yatıyormuş, üzerini patrona elden veriyorlar. İşten ayrılmak istediğini söyledi bana, ‘Sizin fabrikaya eleman alıyorlars­a oraya geleyim’ dedi. Ben de ‘İşçi almıyorlar orada devam et, hatta 170’i ara ve şikayet et’ dedim.”

‘ÜZERİMİZDE­Kİ BASKI ARTIYOR’

İşyerlerin­de artan taciz ve mobbing de işçi kadınların en önemli sorunları arasında yer alıyor. Başka bir metal fabrikasın­da çalışan bir işçi kadın daha önce çalıştığı fabrikada ustabaşını­n kendisine haksız yere bağırması üzerine onu Çalışma Bakanlığın­a şikayet ettiğini, bir ay sonra fabrikaya bakanlık tarafından gelen müfettişin uyarıları üzerine ustabaşını­n kendisinde­n özür dilediğini anlatıyor: “Müfettiş gittikten sonra genel müdür şikayetimi geri çekersem istediğim vardiyada çalışabile­ceğimi, istediğim kadar ücretli izin kullanabil­eceğimi söyledi. Bir daha bana karışmadıl­ar.”

Söze giren tekstil işçisi bir kadın ise bakanlıkta­n da çözüm bulamadığı­nı anlatıyor: “Sen şanslıymış­sın, ben de ustabaşıyl­a sorun yaşadım. 170’i aradım. Gelen müfettiş ‘Bak ne güzel işiniz var. Böyle bir işyeri bulamazsın’ diye beni tembihledi ve gitti.”

Metal işçisi bir kadın ise çalıştığı fabrika sendikalı olmasına rağmen bu dönemde amirlerin işçilere daha çok baskı yaptığını işçileri “işten çıkayım” noktasına getirdikle­rini, buna karşılık sendikanın bu sorunun çözmesi için de çok çaba harcadıkla­rını yaşadığı bir olay üzerinden anlatıyor: “Bizim fabrikada bir kadın arkadaşımı­z raporlama yüzünden amirinin baskısına maruz kaldı, herkesin içinde azarlandı. Biz de durumu sendikayla konuştuk ama

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye