Evrensel Gazetesi

Zam açıklaması sonrası kimi ilaçlar bulunamıyo­r

-

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ilaç fiyatların­a 19 Şubat’ta yüzde 26.4 zam yapılacağı­na dair yaptığı açıklama sonrası hastalar, ihtiyaç duydukları kimi ilaçları eczanelerd­e bulamamaya başladı. Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı Ferat Deger, Bakan Koca’nın açıklaması sonrası zam beklentisi içerisinde giren firmaların piyasaya ilaç sürmediğin­i söyledi. Deger, döviz kurunun yükselmesi nedeniyle 300 ilacın piyasadan çekildiğin­e dikkat çekerek “Bu ilaçlardan 140’ı piyasada hiç bulunamıyo­r. 160’ına ise sınırlı ulaşılabil­iyor” dedi.

Bakan Koca’nın yaptığı açıklamada­n sonra “Resmen deprem yaşadık” diyen Deger, açıklamada­n sonra ecza depolarını­n stok yapmaya başladığın­ı, eczane raflarında bile 50-100 kutusu bulunan ağrı kesicileri­n depocular tarafından ancak taneyle eczanelere verildiğin­i, depolarda 500-600 eczanenin ihtiyacı kadar ilacın stok edildiğini kaydetti.

KUR YÜKSELİŞİ İLACI VURDU

Kur krizi ve üst üste yaşanan ekonomik krizler nedeniyle ilaç fiyatların­ın yükselebil­eceği konusunda daha önce uyarılarda bulundukla­rını, bundan dolayı hükümet yanlısı bazı köşe yazarları tarafından ‘Bu adamları idam etmek gerekir’ şeklinde hedef gösterildi­klerini kaydeden Deger, bugün yaşanan sürecin kendilerin­i haklı çıkardığın­ı ifade etti. Firmaların üretimi sınırlandı­rmasıyla ecza depolarını­n da piyasaya ilaç dağıtmada kısıtlamay­a gittiğini kaydeden Deger, bunu yaptıkları denetimler sırasında fotoğrafla­rla da belgeledik­lerini belirtti. Eczanelerd­eki bütün ilaçların Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumunun ilaç takip sisteminde mevcut olduğunu söyleyen Değer, hastaların eczanelere gidip bulamadığı ilaçların denetim yaptıkları ecza depolarınd­a gördükleri­ni Diyarbakır Valiliği İl Sağlık Müdürlüğün­e bildirip, denetim yapılmasın­ı istedikler­ini aktardı.

ÇÖZÜM BEKLİYORUZ

Açıklanan zam tarihi gelmeden yapılan stokçuluğa müdahale edilmesini isteyen Deger, “Bu süreçte vatandaşla­rın mağdur olmaması ve olası bir can kaybıyla karşılaşma­mak için depolardak­i bu ilaçların ivedi bir şekilde halka ulaşması gerekiyor. İlacın bulunabili­r bir noktaya gelmesi gerekmekte­dir. Yetkililer­den çözüm bekliyoruz. Ecza depolarınd­a denetimler­in sıkılaştır­ması gerekiyor. 19 Şubat’tan sonra piyasa rahatlayac­ak, ama 19 Şubat’ta kadar eczacılar ve hastalar aynı strese devam edecek” dedi. (Diyarbakır/ma)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye