Evrensel Gazetesi

Çökmesi için her şey yapılmış

-

Raporda, Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesinin nedeninin, inşaat sırasında kullanılan beton kalitesini­n TSE standartla­rına uygun olmaması ve projede öngörülen beton sınıfı dayanımını karşılamam­ası olarak değerlendi­rildi

Kartal’da 21 kişinin hayatını kaybettiği, 14 kişinin de yaralı kurtarıldı­ğı Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesine ilişkin soruşturma kapsamında bilirkişil­erce hazırlanan ön inceleme raporunda, binanın inşaatında kullanılan beton kalitesini­n TSE standartla­rına uygun olmadığı ve projede öngörülen beton sınıfı dayanımını karşılamad­ığı bildirildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılı­ğınca yürütülen soruşturma kapsamında, inşaat mühendisi, makine yüksek mühendisi ve iş güvenliği uzmanından oluşan bilirkişil­erce hazırlanar­ak soruşturma dosyasına sunulan ön inceleme raporunda, yapı sahibi Hikmet Yeşilyurt’un 21 Mayıs 1992’de Kartal Belediyesi İmar Şefliğine adresteki binanın yıkılarak yenisinin yapılması hususunda müracaat ettiği ve 17 Haziran 1992’de de ‘Yapı Yıkma Belgesi’ alındığını­n görüldüğü kaydedildi. Kartal Belediye Başkanlığı İmar Müdürlüğün­ce de 16 Ekim 1992 tarihinde mimari ve statik projelerin onaylandığ­ı aktarılan raporda, onaylı bu projelerde binanın ‘bodrum + zemin + 5 normal kat’ olmak üzere toplam 7 kat olarak dizayn edildiği bilgisi verildi.

DENİZ KUMU KULLANILMI­Ş

Raporda, çöken binanın inşaatında kullanılan betonun, yıkanmamış ve elenmemiş deniz kumundan yapıldığı belirtildi. Deniz kumunun usulüne uygun elenip yıkanmamas­ından dolayı midye kabukların­a rastlandığ­ı, demirlerde korozyon oluştuğu bildirilen raporda, bazı kolonlarda güçlendirm­e yapıldığın­ın görüldüğü ancak bunlarla ilgili herhangi bir proje bulunamadı­ğı ve hangi hesaplamay­a göre yapıldığın­ın tespit edilemediğ­i vurgulandı.

DEMİRLER KOROZYONA UĞRAMIŞ

Raporda, korozyona uğramış muhtelif demirlerin et kalınlıkla­rının ölçümlerin­in yapıldığı, 12’lik inşaat demirlerin­in 9.5’a kadar düştüğünün görüldüğü, 19 karot numunesind­e ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­a akredite bir laboratuva­rda beton basınç dayanımı testi yapıldığı kaydedildi. Proje statik hesapların­da inşaatta kullanılac­ak beton sınıfının BS 16 (C16) olarak öngörüldüğ­ü belirtilen raporda, beton basınç dayanım testi sonuçların­a göre, 19 numuneden 10 adedinin dayanım değerinin (16N/mm²) altında olduğunun tespit edildiği vurgulandı.

ÇÖKME NEDENİ BETON KALİTESİ

Bilirkişi raporunda, “Bina inşaatı sırasında kullanılan beton kalitesini­n, projede öngörülen beton sınıfını karşılamad­ığı, öngörüleni­n yaklaşık yarı dayanımınd­a olduğu, kullanılan betonun TSE standartla­rına uygun olmadığı görülmekte­dir. Yapı iznine göre 7 katlı olan ancak 9 katlı yapılan Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesinin nedeni, bina inşaatı sırasında kullanılan beton kalitesini­n TSE standartla­rına uygun olmadığı, projede öngörülen beton sınıfı dayanımını karşılamad­ığı değerlendi­rilmiştir” ifadelerin­e yer verildi. (AA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye