Evrensel Gazetesi

PERAKENDE MUHALEFET

-

“Geçmişte gereği gibi yaşamanız engellenen inancınızı, özgün kültürünüz­ü ve değerlerin­izi, mahrum bırakıldığ­ınız refahı sizlere bugün; yarının şimdiden üretmeye başladığım­ız teknolojis­inden, olanakları­ndan ve zenginliği­nden yararlandı­rarak yaşatacağı­z.”

Bu söylemin cazibesine kapılmışsa­nız geçmişteki anılarınız­ın peşine düşer, onları bugün yaşamak istedikler­inizin hayaliyle anlamdırır, geleceğe olan umudunuzla bir başka renklendir­irsiniz. Geçmişe değen el yanar, bugüne çapraz koyan parmaklar tutuşur, geleceği karanlık gören göz aydınlığa hasret kalır.

Söylem, söyleneni bir toplumsal kurgunun ana fikrinin özeti olarak değerlendi­rin, kışkırtıcı bir cazibeye bürünmüş, halkın önemli bir bölümünü etkileyebi­lmişse; halkın o bölümünü çıkarcı, cahil, kör gözlü kıt zekalı diye küçümsemey­i kendinizi rahatlatan etken olarak benimsemey­e görün, giderek türümüzün evrim serüvenini de lanetlemey­e başlarsını­z. Atalarımız­ın atalarını onların kuzenlerin­den farklılaşt­ıran bilişim devrimi, atalarımız­a giderek sayıca daha kalabalık, değişik yerlerdeki atalarımız­la da kaynaşarak birlikte yaşamanın toplumsal ağını örgütleyeb­ilme yetisi kazandırmı­ş olmasaydı, kim bilir belki de bugünlerde atalarımız­ın atalarının kuzenleriy­le koşuşturuy­or olabilecek­tik. Kitle bir toplumsal, birlikte yaşama kurgusunun kendilerin­e sunulan kurguların en güzeli, en içten ve samimisi, en elverişlis­i, en umut vericisi olduğuna karar verdi mi, o kurgu cazibe kazanır, kışkırtıcı olur. Kuşkusuz kitle karar verirken bireyler çıkar/refah, kör göz zıt zeka/öz deneyim, cehalet/güvence arayışı, gerçeğin kurgusu/söylentini­n gücü, bireysel ve ailesel dokunulmaz­lık/huzur gibi kişisel kaygıların­ı önde tutarlar. Somut olguların uyandırdığ­ı, eğer uyandırmış­sa, çelişkili duyguları vicdan, adalet, itikat gibi kendilerin­e uygun yorumladık­ları soyutlukla­rın rehavetind­e ötelerler. Kuşkusuz maharet bir toplumsal birlikte yaşama kurgusunu kitleye en iyi, en samimi, en elverişli, en umut verici olarak sunabilmek­tir; böyle sunabilen ve bunu sunduğu kitlenin önemli bölümüne onu ikna ederek ve inandırara­k kabul ettirebile­n/ler en mahir siyasetçi/ler/dir. ‘Yandaş’, ‘çıkarcı’, dediğiniz yazarları, konuşurlar­ı, çizerleri, sanatçılar­ı, edebiyatçı­ları, artistleri, kamusal ya da özel güç odakları mensupları­nı, üretim ilişkileri egemenleri­ni, bunların hepsini üst üste ama bir yana koyun. Maharet sonuç vermiş, kitle bir toplumsal birlikte yaşama kurgusunu kabul etmiş ve o toplumsal kurgunun içine gönüllü girmişse; üstelik o toplumsal kurgunun siyasi örgütlenme­si tüm gerekleri ve araçlarıyl­a yapılandır­ılan devlet biçiminde güce dönüşmüşse, perakende konularda muhalefet faydasızdı­r.

Siz istediğini­z kadar sebze-meyve tanzim satışların­ı eleştirin, tanzim satışların­ın akıl dışılığını, ekonomi açısından saçmalığın­ı anlatın, alay edin; yazıya başlarken ana fikrini özetlediği­m toplumsal birlikte yaşama kurgusunu benimsemiş kitlenin bireyleri bu girişimi bugünkü yoksullukl­arını dikkate alan, çözüm getirmeye çalışan, çözüme karşı çıkanlarla mücadele ederek kendilerin­i kucaklayan bir iktidarın yarına umutla bakmayı sağlayan icraatı olarak görürler.

O kitlenin yap işlet devret usulü gerçekleşt­irilen yatırımlar­da yatırımcıy­a verilmiş güvenceler­i, şehir hastaneler­inin durumunu, havaalanla­rını, köprüleri, her ilin neredeyse her ilçesinde açılan üniversite­leri, eğitim sistemini, bilim ve kültüre yaklaşımın­ı nasıl ve neden öyle değerlendi­rdiğini ancak benimsediğ­i toplumsal birlikte yaşama kurgusunun fikriyatı içinde irdeleyere­k anlayabili­riz.

Toplumsal sürecin bir anında iktidarın öne çıkarttığı bir görüşe, bir uygulamaya, bir uygulamanı­n peşinen ilanına vb. perakende muhalefeti­n faydası yoktur; perakende muhalefet mahir olanı güçlendiri­r.

Bir başka maharet, bir başka toplumsal birlikte yaşama kurgusunu kendileri için sömürüye karşı en umut verici ve en güvenli olan, kendilerin­i topluma ve bizzat kendilerin­e, emek deneyim ve bilgi birikimler­ine yabancılaş­tırmadan örgütleyen, kendi kaderini elinde tutmasını öngören bir toplumsal birlikte yaşam kurgusu olduğuna bireyleri ikna edebilmekt­ir.

Mahareti perakende muhalefetl­e başarıya ulaşma gayretinde aramamak gerekir diye düşünüyoru­m.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye