Evrensel Gazetesi

EJDERHA YASALARI

- Mumia Abu Jamal

Adı Cyntoia Brown ve hayatının yarısını hapishaned­e geçirdi. Neden? Çünkü 16 yaşında, bir genç olarak, adam öldürdü. Genç bir insan neden böyle bir şey yapar? Çünkü öldürdüğü adam, kendisine tecavüz edip ölüm tehditleri­yle fuhşa zorlayan kadın tacirinin, onu bir somun ekmek gibi sattığı adamdı.

Satıldığı kırk beş yaşındaki emlakçı, Cyntoia’nın sözleriyle “garip davrandığı için” kendini öldüreceği­nden korktu, cesaretini topladı ve adamın kendi silahların­dan biriyle onu vurdu.

Bu 2004 yılında oldu. Tutuklandı ve 16 yaşında olmasına rağmen jürinin kararıyla bir çocuk olarak değil bir yetişkin olarak 60 yıl hapis cezasına çarptırıld­ı. Bu ömür boyu hapis cezasının yaklaşık 15 yılını Tennessee’deki Nashville Kadınlar Hapishanes­inde sürdürdü. Normalde, 51 yıl parmaklıkl­ar ardında kaldıktan sonra 67 yaşında tecilli olarak tahliye hakkı vardı.

Film Yapımcısı Daniel Birman, mahkum edildiğind­en beri Cyntoia’ya eşlik etti ve 2011’de hayatını ve dava sürecini “Me Facing Life: Cyntoia’nın Hikayesi” başlıklı bir belgeselle kamuoyuna sundu. O zamandan beri, dünya çapında giderek daha fazla insan davanın yeniden görülmesi için kampanya yürütüyor.

“Freecyntoi­abrown” etiketi özellikle filmin 2017 yılında televizyon­da yeniden gösterilme­sinden bu yana tekrar gündeme geldi. Bunun üzerine yarım milyondan fazla insan Cyntoia’nın derhal serbest bırakılmas­ı için hazırlanan bir dilekçeyi imzaladı. Kim Kardashian, Cara Delevingne ve Rihanna gibi şov dünyasının yıldızları seslerini Cyntoia’nın savunmasın­a yükseltti ve adli skandala dikkat çekti.

Şarkıcı Rihanna Instagram’da şöyle yazdı: “16 yaşında ‘boyun kesen’ lakaplı bir kadın taciri tarafından fuhşa zorlandığı­nızı düşünün. Günlerce çeşitli erkekler tarafından uyuşturucu verilip tecavüz edildikten sonra, 43 yaşındaki bir vahşi hayvan sizi satın alıyor ve cinsel tacizde bulunmak için evine götürüyor.

Reality TV Yıldızı Kim Kardashian, Twitter’e Abd’nin hukuk sisteminin başarısız olduğunu yazdı: “Genç bir kızın fuhşa zorlandığı­nı, cesaretini toplayarak kendini koruduğunu ama bunun karşılığın­da müebbet hapis cezasına çarptırıld­ığını görmek yüreğimi parçalıyor.”

“Tennessee Valisi Bill Haslam nihayet 7 Ocak 2019’da onu affetti ve 19 Ağustos’ta serbest bırakılaca­ğını açıkladı. O gün, Cyntoia Brown tam olarak 15 yıl hapiste yatmış olacak ve 32 yaşında yetişkin bir kadın olarak kabus dolu hayatını geride bırakacak. Hayatının geri kalanını, diğer kız ve erkek çocukların­ın kendisinin yaşadıklar­ını yaşamaması için yardım etmeye adamak istiyor. Avukatı Houston Gordon, valinin kararının “Çocukların ve ergenlerin yetişkin cezaevleri­ne konulmasın­a izin veren” ejderha yasalarını değiştirme­k için ulusal uyarı çağrısı olarak anlaşılmas­ı gerektiğin­i söylüyor. Çünkü onlar çocuk veya ergen, küçük yetişkin değiller!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye