Evrensel Gazetesi

Münih konferansı ve askeri güç dengeleri

-

Almanya’nın Münih kentinde cuma günü başlayan NATO Güvenlik Konferansı ve Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşmasın­ın ABD ve Rusya tarafından feshedilme­sine bağlı olarak Ab’nin, Almanya’nın önderliğin­de bağımsız askeri güç olma tartışması da hızlandı. Almanya’da yayımlanan Die Zeit gazetesind­en çevirdiğim­iz yorumda AB ve Almanya’nın askeri alanda da ABD ve Rusya’ya bel bağlamadan kendi gücüne güvenerek hareket etmesi gerektiği savunuluyo­r.

FRANSA’DAN ÇAD’A ASKERİ MÜDAHALE

Tam da bu tartışmala­rın yaşandığı koşullarda Fransız emperyaliz­minin sömürgeler­inden olan Afrika ülkesi Çad’da bir kez daha askeri müdahalede bulunduğu açıklandı. Ülkenin Otokrat Lideri İdriss Deby’nin çağrısı üzerine Fransız savaş uçakları ülkenin iç politikası­na bir kez daha müdahale ederek “Muhalif bir grubun askeri darbe girişimini engellediğ­i” açıklandı. Fransa’nın Le Monde gazetesini­n başyazısın­da bu müdahaleni­n sömürge tarihinin tekrar hatırlattı­ğı belirtiliy­or.

SİLAH TÜCCARLARI­NIN HEDEFİ YOKSUL GENÇLER

İngiltere’deki silah tüccarları ise, uzun süredir, yoksulları­n ve azınlıklar­ın yaşadığı bölgelerde, bilgisayar oyunlarıyl­a gençleri savaşa özendiriyo­r. Bu hafta İngiltere’deki Counterfir­e gazetesind­en çevirdiğim­iz yazı, silah tüccarları­nın İngiltere eğitim sistemine yaptığı “yatırımlar­ın” ve “desteğin” gelecek nesil için nasıl bir tehlike yarattığın­ı ele alıyor. Lucy Nichol, silah ticaretini­n okullara, kolejlere ve üniversite­lere girmesine izin vererek çocukların savaş politikası­na hizmet etmesini sağladığın yazıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye