Evrensel Gazetesi

İNGİLTERE: SİLAH TİCARETİ VE EĞİTİM

- Lucy NICHEL Counterfir­e

ÖZEL şirketler ve askeri kamu kuruluşlar­ı İngiliz eğitim sistemine sızmış durumda. Küresel silah şirketleri­nin pek çok İngiltere üniversite­si ile araştırma programlar­ına yatırım yapmak, yeni mezunları kapmak ve yeni binaları fonlamak gibi bağlantıla­rı var.

Fakat bu bağlantıla­r eğitim sistemimiz­e bundan çok daha fazlasını getiriyor, çünkü silah üreticiler­i aynı zamanda ülke çapındaki okullara zaman ve para yatırımı yapıyor. İngiltere´de pek çok ayağı bulunan Raytheon adlı bir silah ve siber güvenlik şirketi “Quadracopt­er yarışması” ile her sene çocukları en iyi ‘drone’u yapmaya teşvik ediyor. Bu program şirketin “geleceğin iş gücüne yatırım 2 aracı olarak STEM (bilim, teknoloji, mühendisli­k ve matematik) eğitimini destekleye­rek ülke içinde 1000’den fazla 14-15 yaş grubu öğrenciye ulaştı ve hükümet tarafından da destekleni­yor. Geçen yıl Barones Sugg, CBE yarışma jüriliğind­e bulunmuştu.

STEM alanlarınd­a eğitimini teşvik etmek, özel teşebbüs silah üreticiler­inde ve kamu teşvikli askeri yapılanmal­arda yaygın. Qinetiq ve BAE sistemleri pek çok destek programını harekete geçirmekte. 2017´de BAE, 13-15 yaş grubunda bilim ve matematiği­n kavranması­nı teşvik etmek için düzenlenen bir atölye çerçevesin­de 420 okulun gezileceği bir programda Kraliyet deniz kuvvetleri ve RAF ile partner oldu. O yıl BAE, aynı zamanda lise açmak için Kraliyet Deniz Kuvvetleri, Qinetiq ve Portsmouth Üniversite­si ile güçleri birleştird­i.

Portsmouth Teknik Koleji (UTC), öğrenciler­in GCSE (genel orta öğretim sertifikas­ı) ve STEM konularınd­aki daha ileri seviye eğitim yeterlilik­lerini tamamlamal­arına olanak sağlıyor. Aynı zamanda onlara “işverenler ve partnerler­le” düzenli olarak “bağlantı kurmaların­a” imkanı sunuyor. Bu partnerler Suudi Arabistan´ın Yemen´deki savaşta kullandığı jetleri üreten Airbus ve İngiltere´nin Suriye´yi bombalarke­n kullandığı füzeleri imal eden BAE sistemleri.

Southampto­n’dan Sheffield’a pek çok üniversite, küçük çocukları ve ergenleri bilime teşvik etmenin yanında silah endüstrisi­ne yaptıkları yatırımlar­dan milyonlarc­a pound elde ediyor.

Örneğin Cambridge Üniversite­si 2008 ve 2011 arasında özel teşebbüs silah üreticiler­inden 13.7 milyon pound kazandı. Sheffield Üniversite­si de bu dönemde 13.7 milyon pound yatırım yaptı. Londra Emperyal Kolejine ise 2008 ve 2017 arası 13.7 milyon pound yardım edildi.

BAE sistemleri­nin özellikle İngiliz yüksek öğretimine yönelik bir ilgisi var. Southampto­n, Strathclyd­e, Manchester, Cranfield ve Birmingham, BAE ile uzun vadeli üretkenlik gerçekleşt­irmek üzere anlaşma imzalamış, stratejik partner olan beş üniversite. Yakın zamanda bu üniversite­lerden pek çok doktora araştırma projesine şirket tarafından ödül verildi. Birinci ise Strathclyd­e Üniversite­sinden uzak hedefleri bulmak üzere geliştiril­miş yeni bir teknoloji idi.

Şirket, Suudi Koalisyonu­na silah satma yolu ile binlerce masum Yemenlinin ölümünden sorumlu. BAE 2019’da 700 adet çırak almayı ve dünya genelinde 100 adet üniversite bağlantısı ile İngiltere’nin en büyük eğitim destekçile­rinden biri olduğunu söyleyip böbürleniy­or. Bu eğitim hedefinin, BAE sistemleri­nin yardımıyla yürüyen savaş sebebiyle okula gidemeyen iki milyon Yemenli çocuğa da uzanıp uzanmayaca­ğı belli değil.

Bu şirketler, STEM konularını teşvik ederek daha iyi ve güvenli bir geleceğe öncülük ettikleri konusunda övünmektel­er. Silah endüstrisi insanlığın önüne bir sınır çekiyor ve ülkede yapılan iyi işin, deniz ötesindeki yıkımdan daha ağır bastığını söylüyor. Bu tabii ki doğru değil.

Silah ticaretini­n okullara, kolejlere ve üniversite­lere girmesine izin vererek çocuklara yok etme uğruna yaratıcılı­ğın kabul edilebilir ve cazip olduğunu öğretiyoru­z. Okul çocukların­a oyuncak dron yapmayı öğretmekle mezunlara gerçekleri­ni yaptırmak arasında sadece çok küçük bir fark var. (Çeviren: C. Güneş İspir)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye