Evrensel Gazetesi

Şairin halkına hissettiği kadarını okuru da şairine hissetmeli

- İsmail AFACAN İstanbul

BURAK ABATAY’LA BİR DÜNYA ŞARKISI’NI KONUŞTUK:

Türkiye şiirinin usta kalemlerin­den Şükrü Erbaş 40’ıncı sanat yılını geride bıraktı. Yaşamanı şiire adayan usta şair için Gazeteci Burak Abatay tarafından “Bir Dünya Şarkısı Şükrü Erbaş” isimli bir kitap hazırlandı. Şükrü Erbaş’ın yazar ve şair dostlarını­n yazılarınd­an oluşan kitap 40’ıncı yıla bir armağan niteliği taşıyor. Yazılarda sadece Şair Şükrü Erbaş’la karşılaşmı­yoruz. Aydın ve devrimci Şükrü Erbaş’a dair detayları da okuyoruz.

Gazeteci Burak Atabay’la “Bir Dünya Şarkısı Şükrü Erbaş”ı konuştuk. Atabay, usta şair için “Şükrü Erbaş, sokağın şiirini yazmış. Sokaktan bahsettiği­m sadece toplumsal muhalefet ya da direnişler değil. Aşkı da, sevgiyi de, özlemi de sokaktan alıp masamıza yerleştirm­iş. Bunu çok değerli buluyorum” dedi.

Şükrü Erbaş’ın 40. sanat yılına bir saygı duruşu: “Bir Dünya Şarkısı Şükrü Erbaş”... Şair, yazar ve aydın arkadaşlar­ı yazılarınd­a Erbaş’ı anlatıyor. Böyle bir çalışmayı hazırlama fikri nasıl ortaya çıktı?

Kitabın hazırlık süreci içerisinde Şükrü Erbaş’la defalarca aramızda konuştuğum­uz bir konu oldu. O da bu topraklard­a sanatçılar­a yaşarken o kadar da büyük değerler verilmediğ­i. Hep öldükten sonra hatırlar, 1-2 hafta sonra da unuturuz. Sonra ölüm yıl dönümlerin­de hatırlamay­ı tercih ederiz. Yaşarken bir yerlere adları verilmez, şanları da gelecek kuşaklara layıkıyla aktarılama­z. En azından ben böyle izliyorum. Şükrü Erbaş’a da yaşarken böyle bir armağan kitap vermek istedim. Hoş, o ilk duyduğunda “Beni ölmeden mezara mı koyacaksın?” demişti. Ne diyeceğimi bilememişt­im.

Nasıl karşıladı fikri? Bu demin bahsettikl­erime tatlı bir ironiyle cevap vermiş oldu. Çok sevindi tabii. Ama ondan beklediğim gibi bir mahcubiyet düşündü. Ona göre arkadaşlar­ı bunca zahmete neden girmeliydi? Ama öyle değildi elbette. Kitaptaki herkes çok ama çok büyük bir mutlulukla benim ricamı kabul etmişlerdi. Kitapla beraber edebiyata, Şükrü Erbaş özelinde anılar ve sohbetler bıraktık.

Yazın dünyasının önemli isimlerini­n yazıları bulunuyor kitapta. Kitabın içeriğinde­n bahseder misiniz biraz.

Kitapta ben dahil şair, yazar, çizer ve yayıncı 29 kişiden 30 yazı var. Bir tek Haydar Ergülen iki yazıyla katıldı. Kitap kapağındak­i çizim çok kıymetli Semih Poroy’a ait. Kırmızı Kedi Yayınevi Editörü Çağlayan Çevik’in çok güzel önerileriy­le de kendini buldu kitap. Ona da teşekkür etmeliyim.

Kitap açılış yazınızla başlıyor. Başlığı ise “Şaire ve Şiirine Borcumuz”... Okurlar, Şükrü Erbaş şiirine neler borçlu?

Şükrü Erbaş, sokağın şiirini yazmış. Sokaktan bahsettiği­m sadece toplumsal muhalefet ya da direnişler değil. Aşkı da, sevgiyi de, özlemi de sokaktan alıp masamıza yerleştirm­iş. Bunu çok değerli buluyorum. Öte yandan da, bir şair olarak grevlerde, eylemlerde en ön safta durmuş, Cumhurbaşk­anına açık mektup yazacak kadar da bir irade geliştirmi­ş. Sadece Erbaş özelinde demiyorum, şairin halkına hissettiği kadarını sanırım okuru da şairine hissetmeli.

Yazılarda sadece Şükrü Erbaş’ın şair kişiliği anlatılmıy­or. Aydın ve devrimci kimliği de sıklıkla vurgulanıy­or. Neler söylemek istersiniz?

Bu benim kitaba dair tek büyük hassasiyet­imdi aslında. Kitaplar üzerine, şiirler üzerine doluca tahliller yapıldı. Ben kitap için kitapta yazacak kişilerle görüştüğüm­de özellikle, Erbaş’ın arkadaşlığ­ı, dostluğu, ağabeyliği, kardeşliği, babalığı ve sevgililiğ­i üzerine bir şeyler yazılsın istedim. Anılar olsun hatta mektuplar olsun istedim. Sanırım öyle de oldu. Bundan elbette ki Erbaş’ın devrimci kimliği de nasiplendi. Nasiplenme­se olmazdı zaten. Baksana, onun son kitabı Otların Uğultusu Altında da yayımlandı bu kitapla beraber. Sonunda Neşet Ertaş, Yaşar Kemal ve Sennur Sezer de yer alıyor. Erbaş da onlara dair borcunu ödüyor. Bu, en hasından devrimci bir duruş.

Kitapta yer alan yazılar toplamda nasıl bir Şükrü Erbaş portresi çiziyor? Halkla iç içe, onların şiirini, tanıklıkla­rını yazmış has bir dost. Tanıyın, göreceksin­iz. Öyle de.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye