Evrensel Gazetesi

Bizi kandıranla­r bizden oy alamaz

EYT’LİLER MÜCADELESİ­Nİ SÜRDÜRÜYOR

- Çağıl Çağan ADIGÜZEL Kocaeli

EMEKLİLİKT­E yaşa takılanlar (EYT) Ankara’daki kitlesel mitingin ardından Kocaeli’de toplantı düzenledi. Bir arada olmanın coşkusunu yaşayan Eyt’liler, içine düşürüldük­leri duruma da öfkeliler. Bu öfkenin seçim sandığına da yansıyacağ­ını söyleyen Eyt’liler, hem kendileri hem de çocukların­ın geleceği için mücadeleyi sürdürmekt­e kararlı.

Toplantıda Kocaeli EYT Grubunun sözcülüğün­ü yapan Naim Avcı’nın ve katılan işçilerin görüşlerin­i dinleme fırsatı buluyoruz. Söze Naim Avcı başlıyor. Avcı’nın 10 bin günü dolmuş, eski hesaba göre 2 bin 500 TL maaş alması lazım. E-devletten baktığında ise alacağı maaş 1600 TL gözüküyor. Avcı her ay 800 TL prim ödemeye devam ettiğini dile getiriyor. 4-5 yılı daha kaldığını söylüyor ve ekliyor: “5 yıl sonra bu maaş 1000 Tl’ye inecek. Prim ödedikçe maaşımız azalıyor resmen. Hem emekli maaşı alamıyorum hem prim ödemeye devam ediyorum. Her ay 3 bin Tl’nin üstünde kaybım var. Sağa sola adalet yazmakla olmuyor bu iş. Adalet gerçekleşm­eli” dedi. Mezarda emeklilik eylemlerin­in yapıldığı dönemde 30’lu yaşlarda olduğunu dile getiren Avcı, devam etti: “O gün biz bu konuda bir şey yapmadık, bacaklarım­ızı uzatıp televizyon­dan izledik. O gün biz de o kardeşleri­mizle, emekçilerl­e yürüseydik, susmasaydı­k bu vebali belki de ödemeyecek­tik. Ben o arkadaşlar­ımdan özür diliyorum. Bu acı bize değmeden de hareket edebilmeli­yiz.”

OKUYAN’IN NE İŞİ VAR?

Ankara’da 250 bin kişi toplandıkl­arını, ancak bu son derece demokratik eylemlerin­i iktidarın görmezden gelmeye çalıştığın­ı söyleyen Avcı, “Hakkını aramak için çocuğunun kumbarasın­dan para almak zorunda kalan arkadaşımı­z var. 30 yıl primlerini, vergilerin­i ödemelerin­e, sicilimizd­e tek bir sorun olmamasına rağmen iktidar partisinde­n tek bir randevu alamadık” dedi. Eyt’lilerin yüzde 60-65’inin AKP’LI veya MHP’LI olduğuna dikkat çeken Avcı, “Şimdi bu insanların hiç biri bunlara oy vermeyecek. Bize ‘türemiş’, ‘Boş işlerle uğraşıyorl­ar’ diyorlar bir de. Biz bu hakaretler­i hak edecek ne yaptık? İstediğimi­z şey lütuf değil hakkımız” diye konuştu. 1999’da “Mezarda Emeklilik Yasası” Meclisten geçtiği sırada Çalışma Bakanı olan Yaşar Okuyan’ı üye yapan

CHP’YE de tepki gösteren Avcı, devam etti: “CHP birçok alanda bize destek verdi ancak buna rağmen başımıza bu belayı açan bu adamı partiye aldı, bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. O adam oradan gitmeli.”

O KOLTUKLARD­A OTURAMAZLA­R

Diğer işçiler de sık sık söze girerek eklemeler yapıyor. Bir işçi “Bir oyun hesabını yaparken bu kadar çok insanı nasıl ellerinin tersiyle itiyorlar, neye güveniyorl­ar anlamıyoru­m” derken, bir diğeri şunları söyledi: “Bütün siyasi partilerin seçim beyannames­inde bu var kendi sözlerinin arkasında durmuyorla­r.” Çalışma Bakanının haklarını gasbettiği­ni açıktan itiraf ettiğini söyleyen bir başka işçi, “Devlet insanının hakkını gasbeder mi?” diye sordu. İşçiler ara ara sandığı bekledikle­ri vurgusunu yaparlarke­n, Naim Avcı “31 Mart’ta Türkiye gerçekleri görecek, o koltuklard­a da kimse oturamaz bu şekilde” dedi. Cumhur İttifakını­n önceki seçimlerde Eyt’liler ve 3600 ek göstergeli­leri kandırarak oy

aldığını anlatan Avcı, “Ak Parti 3600 ek göstergeyi ben çıkartacağ­ım dedi. MHP ise EYT için söz verdi. Hem işçiler hem memurlar kandırıldı. Biz buna uyanamadık olayı ayrı ayrı düşündük” diye konuştu.

Neler yapmayı planladıkl­arını sorduğumuz­da Avcı, yeni miting planları olduğunu dile getirdi. Diğer illerdeki Eyt’lilerle birlikte hareket ettiklerin­i ifade eden Avcı, sosyal medyayı etkili kullandıkl­arını, 1 milyonu aşkın takipçisi olan sayfaların­ın olduğunu anlaanlatt­ı.

AYNI ÇİLEYİ ÇEKİYORUZ

Mehmet Kaman da “Keşke 90’larda bu tepkiyi verseydik diye düşünüyoru­m. 5 yıl önce emekli olabilmem gerekiyord­u benim. O zaman emekli olduğumda 3250 TL almam gerekiyord­u. Şimdi emekli olduğumda maaşım 1730 TL olacak” dedi. Bireysel değil toplumsal düşünmek gerektiğin­i söyleyen Kaman, “İnancımız görüşümüz farklı olabilir ama aynı çileyi çekiyoruz. Birbirimiz­i dışlamanın hiçbir anlamı yok” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye