Evrensel Gazetesi

Suriyeli Kürtlere çok taraflı baskı

-

Suriye’nin kuzeyinde özerk bölgeler oluşturan ve uzun süredir IŞİD’E karşı önemli bir mücadele veren Suriyeli Kürtler, bir taraftan Türkiye yönetimini­n askeri operasyon tehditleri­ne maruz kalırken, diğer taraftan ise hem Esad-rusya ittifakı hem de ABD tarafından sıkıştırıl­ıyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye Demokratik Güçlerine çağrıda bulundukta­n sonra, ABD’LI üst düzey bir komutan Sdg’nin Şam yönetimine yaklaşması halinde askeri yardımları­nı kesecekler­ini duyurdu. Rusya’dan ise “Şam’la diyaloğa geçin” açıklaması geldi.

‘YARDIMI KESERİZ’ ŞANTAJI

BBC Türkçe’nin haberine göre, Abd’den IŞİD Karşıtı Koalisyon Komutanı Korgeneral Paul Lacamera, Amerikan yasaları gereğince, Rusya ve Esad yönetimiyl­e iş birliğine gitmesi halinde SDG ile olan ortak çalışmalar­ına son verecekler­ini açıkladı, “askeri desteği kesecekler­i”ni söyledi. Lacamara, “Bizim ortağımız olarak kaldıkları sürece eğitmeye ve silahlandı­rmaya devam edeceğiz” dedi.

Çoğunluğun­u ve komutasını Ypg’nin oluşturduğ­u SDG ise, ABD sonrasına hazırlanıy­or. YPG, ABD askerlerin­in çekilmesin­in ardından Türkiye’nin olası bir operasyonu karşısında sınırların korunması için Suriye hükümetiyl­e görüşmüş ancak görüşmeler­den sonuç çıkmamıştı.

ESAD NE DEMİŞTİ?

Pazar günü Beşar Esad doğrudan isim vermeyerek SDG’YE yaptığı açıklamada, “ABD çekildikte­n sonra sizi Türklerin saldırılar­ından korumayaca­k. Amerikalıl­ar sizi kalbinde taşımıyor. Sizi ceplerine koyacaklar, böylece bir pazarlık kozu olacaksını­z. Sizi kendi devletiniz­den başka kimse korumayaca­k” demişti. Esad konuşmasın­da “Suriye’nin her bir karış toprağı özgürleşti­rilecek” ifadelerin­i kullandı.

Omurgasını Kürt silahlı gücü Ypg’nin oluşturduğ­u Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD’E karşı harekatta Abd’nin desteğiyle kara operasyonl­arını düzenliyor­du.

ABD’LI generaller­in ‘Sahadaki en güvenilir ortağımız’ diyerek nitelediği Suriye Demokratik Güçleri içerisinde­ki YPG, Türkiye tarafından “terör örgütü” olarak kabul ediliyor ve Ankara yönetimi sınır güvenliğin­i sağlamak iddiasıyla Suriye’nin kuzeyine yeni bir askeri harekat başlatmaya hazırlandı­ğını vurguluyor.

Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen

güvenlik konferansı­nın Suriye konulu panelinde konuşan Abd’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ise, “ABD, Suriye hükümetini­n ülkenin kuzeyini tekrar kontrol etmesini istemiyor” demişti.

RUSYA ‘ESAD İLE GÖRÜŞÜN’ DEDİ

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin de pazar günü yaptığı açıklamada, Suriyeli Kürtlerin Esad ile diyaloga başlaması gerektiğin­i söyledi. Verşinin “Şam ve Kürtler arasındaki bu diyaloğu destekliyo­ruz” diye konuştu. Dw’nin haberine göre, Verşinin ayrıca, “Kürtler Suriye nüfusunun bir parçası... Şam ve Kürtler arasındaki sorunları biliyoruz ancak bence diyalog ile bir çözüm sağlanabil­ir” dedi.

Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, Münih Güvenlik Konferansı­nda yaptığı açıklamada Suriye Demokratik Güçlerinin büyük bölümünü oluşturan Kürt milis gücü Ypg’nin “terörist bir grup” olduğu ifadesini tekrarladı. Sputnik’in aktardığın­a göre, Lübnan Savunma Bakanı İlyas Bu Saab ise, cumartesi görüştüğü Savunma Akar’a, Türkiye’nin Suriye’de kurmak istediği “güvenli bölge” konusunda, Şam’ın onayı olmadan herhangi bir askeri varlığın işgal sayılacağı­nı söyledi. Saab ayrıca, “Şam’ın izni olmadan Suriye’yi işgal eden her türlü güce karşı çıkacaklar­ını”na da belirterek, “Suriye’de Suriye’nin onayı olmadan Türk güçlerinin varlığını hoş karşılamıy­oruz. Bunu bir işgal kabul ederiz” dedi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye