Evrensel Gazetesi

SDG’DEN ‘IŞİD SONRASI’ TOPLANTISI

-

SURİYE Demokratik Güçlerinin (SDG) komutanlar­ı, Abd’nin çekilmesi sonrası neler yapılacağı­nı görüşmek üzere toplandı.

ABD Başkanı Donald Trump, 6 Şubat’ta yaptığı bir konuşmada “Gelecek hafta Suriye’de IŞİD’IN yüzde 100’ünü temizledik­lerini resmen açıklayabi­leceklerin­i” söylemişti.

ANHA’NİN haberine göre SDG’LI komutanlar 17 Şubat’ta bir araya geldi.

7 madde halinde açıklanan kararlar arasında “Sdg’nin Suriye’nin kuzeydoğus­undaki varlığının yeniden yapılandır­ılması ve güçlendiri­lmesi” de bulunuyor. Askeri strateji açısından iki hat belirlendi­ği vurgulanan açıklamada, bu hatlar, “Gizli hücrelerin yok edilmesi için Uluslarara­sı Koalisyon destekleri­yle askeri ve güvenlik operasyonl­arı” ve “Toplumsal, düşünsel ve ekonomik olarak IŞİD’IN devam eden varlığının yok edilmesi” olarak nitelendir­ildi.

TÜRKİYE’YE DİYALOG VE ‘KOMŞULUK’ ÇAĞRISI

Türkiye yönetimini­n Suriye’nin kuzeyine yönelik askeri ve siyasi planlarını­n da ele alındığı toplantıda, “Katılımcıl­ar Türk devletiyle sorunların diyalog yoluyla ve komşuluk ilkelerine saygı çerçevesin­de çözülmesi gerektiğin­e dikkat çekmiş, ayrıca bölgeye yönelik olası saldırılar­a karşı da hazırlık yapılması gerektiğin­i belirtmişt­ir. Katılımcıl­ar, kuzey sınırı güvenliği ve barış için güvenli bölge oluşturulm­asının uluslarara­sı gözetim dahilinde mümkün olabileceğ­ini belirtmişl­erdir” denildiği aktarıldı.

Suriye hükümeti ile görüşmeler konusunda da “Birlik içinde bir Suriye ve Demokratik Suriye Meclisi ile Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimini­n kabulü çerçevesin­de diyalog yoluyla çözüm çabalarını­n gerekliliğ­ini vurgulamış­tır” denildi.

Ayrıca Afrin’in “özgürleşti­rilmesi” ve “Halkın yurtlarına geri dönmesi” kararı da açıklandı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye