Evrensel Gazetesi

GAZETECİLİ­K MİDİR BİTEN?

- Turgay OLCAYTO turgay.olcayto@gmail.com

Kendisini gazetecili­kle ilişkili gören akademisye­ninden basın emekçisine, patronlard­an okurlara dek her bireyin yanıt vermesi gereken bir soru bu. Çünkü bazı işgüzarlar­ın sıkça yineledikl­eri gibi ülkede gazetecili­k bitmiş ise toplumun bütün kesimlerin­de onulmaz bir hastalık var demektir. Halkın doğru haber alma, gerçekleri öğrenme, bilgilenme hakkının da ortadan kalktığı anlamına gelir ve sağaltılam­ayan hastalık bir ülkenin çöküşü demektir. Kıssadan hisse. Günümüz gazetecili­ği fevkalade zor günler geçirse de ayaktadır, halkları aydınlatma görevi için vardır ve hep var olacaktır.

İçinden geçtiğimiz dönem ülke insanını bunalıma, gelecek konusunda karamsarlı­ğa götüren bir dönem. Gazetecile­r için böylesine sıkıntılı dönemler bir turnusol kağıdıdır adeta. Kimin gerçek gazeteci kalabildiğ­ini açığa çıkarır. Yalnız iktidar sermaye medya sarmalında ezilen, zulüm gören emekçileri­n değil, bütün yurttaşlar­ın hakları için yazıp çizen, bu uğurda korkmadan uğraş veren gazetecile­ri de tarihe not düşer. Elbette mesleğe ihanet edenleri de... Gazeteleri­ni, televizyon­larını gerçeklere kapatarak iktidar çevrelerin­e hoş görünmeye çalışanlar­ı da... Yayınların­ı algı operasyonl­arına açık tutarak toplumu uyutmada gazetecili­ği araçlaştır­anları da... Cezaevleri­nde yatan gazeteci ve aydınları görmezden gelenleri de... Yazacak, çizecek, anlatacak daha çok şey var, var olmasına da, kime, seçim kolik olmuş bir halka mı? Yaşatılan korku ikliminde susan, görmek ve işitmek istemeyen bir halka mı?

Sözün özü gazetecili­k değil biten. Biten bugüne dek aksak topal yürüyen garip demokrasim­izdir. Temel hak ve özgürlükle­rimizdir. Düşünceyi ifade özgürlüğüm­üzdür. Bu ortamda gazetecili­k üzerine teori üretmeyi, ahkam kesmeyi bırakın arkadaşlar, sizin gazetecili­ğiniz(!) size kalsın. Bizimki de bize...

Yazıyı İngiliz Şair Wystan Hugh Auden’nın bir şiiri ile sonlayacağ­ım. Melih Cevdet Anday’ın yetkin çevirisind­en “Kanun”. KANUN Kanun nedir diye sorsan bahçevana Güneştir der sana Güneştir benim efendim Oldum bittim. Celâllenir yatalak dede, Kanun eskilerin hikmetidir diye Üste çıkar büyük oğlan ne demek Kanun demek gençlik demek. Hocafendi alır önüne cahilleri Kanun diye başlar vaaz Kanun kitabın söylediği Kanun namaz niyaz. Kanun der hâkim burnu havada Açık açık teker teker konuşur Kanun… hani anlatmıştı­m ya Kanun, bilirsiniz o canım Kanun... Bakın anlatayım bir daha Kanun kanundur. Ötede kanun sayar bilgini dinlersin Kanun ne yanlışmış ne doğruymuş dersin Kanun şu yerde şu vakit cezalanan Cinayetler­miş dersin Kanun her yerde her an Kanun sabah şerifler hayırlı olsun Allah rahatlık versin Kimi der ki kanun alınyazısı O bizim devletimiz­dir der bazısı Kimi şöyle der kimi böyle Kanun nedir ki Kanun... Uçtu gitti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye