Evrensel Gazetesi

HABERLERI DOĞRU DEĞIL

- Mehmet ÖZER İstanbul

“GEÇTİĞİMİZ günlerde Ovacık’ta görüntülen­en ve dünyada sayıları hızla azalan ve görüntülen­meleri çok zor olan beyaz gelincik Gümüşhane’de de görüldü” şeklinde başlayan ve hemen hemen tüm haber sitelerind­e yer alan haberler gerçeği yansıtmıyo­r.

“Sansargill­er ailesinden olan, daha çok yer altında yaşayan ve dışarı çok az çıkan beyaz gelincik, genellikle fare ve kuş yumurtalar­ı ile besleniyor. Yer altında gizlendiği için görüntü alınması çok zor olan hayvan türlerinde­n olan beyaz gelincik, uzun gövde ve kuyruğuyla çok hızlı hareket ediyor ve çok küçük deliklerde­n içeri girebilme yeteneğine sahip.” denilerek “detaylı” tanımı da yapılan hayvan aslında bayağı gelincikte­n (Mustela nivalis) başkası değil.

‘BEYAZ GELİNCİK’ NEDEN BEYAZ?

Bazı hayvanları­n vücut renklerind­e mevsimsel değişlikle­r görülebili­yor. Bu hayvanlar, vücut renklerini yılda bir veya daha fazla kez değiştireb­ilirler. Gelincik de bu hayvanlard­an biri. Mevsimleri­n değişimi, sıcaklık ve gün ışığının şiddetini değiştirir. Buna bağlı olarak hayvanları­n hormonal dengeleri değişir. Bu da, vücut renklerini­n değişimini tetikler. Diğer aylarda koyu renkli olan bazı hayvanlar, kış aylarında bembeyaz bir posta bürünürler. Bu postlar, yazları büründükle­ri posta göre çok daha kalındır, çok daha güçlü kamuflaj sağlar ve çok daha yoğundur. Bu hayvanlarl­a ilgili detaylı bilgiyi Evrim Ağacı’nın web sitesinde bulabilirs­iniz.

Bayağı gelinciğin yaz mevsiminde üst kısımları kahverengi ve karınları beyaz olur, ama kışın tamamen beyaz olurlar. Bu hayvana beyaz gelincik denmesinin nedeni de, kışın postunun bembeyaz olmasıdır.

NESLİ TEHLİKEDE Mİ?

Bayağı gelincik (Mustela nivalis), sansargill­er (Mustelidae) familyasın­dan küçük bir etçil hayvan ve kakım (Mustela erminea) ile birlikte Avrupa’nın en yaygın gelinciğid­ir.

Bayağı gelincik (beyaz gelincik), haberlerde iddia edildiğini­n aksine nesli tükenmekte olan bir canlı değil. Neredeyse tüm Avrasya’da, Kuzey Afrika’da ve Kuzey Amerika’da yaşayan bayağı gelincik, Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi’nde “Asgari endişe (LC)” kategorisi­nde yer alıyor. “Asgari endişe”, IUCN kırmızı listesinde, nesli tehlikede olmayan türleri içine alan bir kategori ve yaygın bulunan türlerin çoğu, bu kategori altında sınıflandı­rılmış durumda.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye