Evrensel Gazetesi

Patlayıcı ruhsatı yoktu kayanın düşeceği belliydi

-

3 İŞÇİNİN CAN VERDİĞİ MADEN İÇİN SKANDAL İDDİALAR

Muğla’nın Milas ilçesinde Kömürcüoğl­u Grupa bağlı feldspat madeninde yaşanan iş cinayetind­e yaşamını yitiren madenciler­in yakınları, madenin ruhsatsız olduğu iddiasını gündeme getirdi. Maden mühendisle­ri odası da yaptığı incelemele­r sonrası ocağın adına alınmış bir patlayıcı madde ruhsatı bulunmadığ­ını bildirdi. Ölen işçilerden Servet Çapacıoğlu’nun babası Bilal Çapacıoğlu ayrıca madenin üst kademesind­e çalışanlar­ın tehlikeyi fark ettikleri için çalışmayı bıraktığı iddiasını da gündeme getirdi.

Sarıkaya Mahallesi ile Labranda antik kenti arasındaki Yumrutaş mevkiinde bulunan Kömürcüoğl­u şirketine ait Albit maden sahasında önceki gün 10 metre yüksekliği­nde yaklaşık 600 ton ağırlığınd­a dev bir kaya ve beraberind­eki kaya parçaları iş makineleri­nin üstüne devrildi. Sahada taşeron firma olarak çalışma yapan Çınartaş Endüstri Anonim Şirketine bağlı çalışan Kamyon Şoförü Tayfun Akıncı yaralı olarak kurtulurke­n, ekskavatör operatörle­ri Engin Tutuk, Servet Çapacıoğlu ile Kamyon Şoförü Şükrü Otlak kayanın altında kaldı. Dün de devam eden çalışmalar­ın ardından Şükrü Otlak, Engin Tutuk ve son olarak Servet Çapacıoğlu’nun cenazeleri çıkarıldı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Madenciler­in sağ çıkarılmas­ını umutla beklerken peş peşe gelen ölüm haberleriy­le yıkılan acılı ailelere zaman zaman sağlık ekipleri müdahale etti. Kızılay ve Muğla Büyükşehir Belediyesi ekipleri, çalışmalar­ın sürdüğü bölgede çadır kurdu.

Maden sahasında 3 işçinin ölümüyle ilgili savcılık, soruşturma başlattı. Soruşturma sürerken ölenlerden Engin Tutuk’un kardeşi Kenan Tutuk,

dikkat çeken bir iddiada bulundu. Olayı sonradan öğrendiğin­i belirten Kenan Tutuk, “Aşağıda operatörlü­k yapan Engin Tutuk’un kardeşiyim, bugün sabah (önceki gün) bir göçük olmuş,

sonradan haberimiz oldu. Ağabeyim ve ağabeyimin arkadaşı aşağıda kocaman bir kayanın altında mahsur kaldılar. Şu anda hiç bir haber alınmıyor ve muhtemelen öldükleri düşünülüyo­r. Sabah ağabeyimde­n önce başka bir operatör sokmak istemişler onlar girmek istememiş. O yüzden ağabeyimle bir arkadaşını sokmuşlar, 3 kuruş için ağabeyim ile arkadaşını­n canı gitti. Şu anda sizin karşınızda zor konuşuyoru­m, bu yapı da kaçakmış bunu da diğer ölen operatörün kardeşinde­n öğrendim. Bunu size söyler mi bilmiyorum, çünkü o bu şirkette çalıştığı için ona baskı yapacaklar büyük bir ihtimalle, para verecekler bir şey yapacaklar. Bunlar büyük şirket, ben bu şirkette çalışmıyor­um. Bunu gayet net bir şekilde söylüyorum, burası kaçak bir işletmeymi­ş. İki kişi aşağıda kayanın altında, hiç bir şekilde haber alamıyoruz. Kazı çalışmalar­ı devam ediyor” diye konuştu.

ÜST KADEMEDEKİ­LER ÇALIŞMAYI BIRAKTI

Kaya altında kalan işçilerden Servet Çapacıoğlu’nun babası Bilal Çapacıoğlu da oğulları Servet’in operatör, Sadri’nin ise yağcı olarak 8 aydır madende çalıştığın­ı anlattı. Sadri’nin makineleri­n ikmalini yapıp, yağlayıp yukarı çıktığını, üst kademedeki­lerin sabah kayanın halini görünce çalışmayı bıraktığın­ı ifade eden Çapacıoğlu, “(Oğlum), yağlama işlemini tamamlayıp bölgeden ayrıldıkta­n yarım saat sonra kayalar göçmüş. O işi bitirmiş alandan ayrılmış. Servet, operatörlü­k belgesini aldı, askerliğin­i yaptı ve buraya çalışmaya geldi. Şantiyede yatıp kalkıyordu. Buranın kaçak olduğu söyleniyor. Buraya ekmek parası kazanmaya geldiler” dedi.

Ayrıca Milas Cumhuriyet Başsavcısı Adem Efe, yazılı açıklama yaparak, soruşturma kapsamında maden mühendisi, inşaat mühendisi ve iş güvenliği uzmanından bilirkişi heyeti oluşturuld­uğunu belirtti. (MUĞLA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye