Evrensel Gazetesi

MADEN KANUNU DEĞİŞTİ AMA ÖLÜMLER DEĞİŞMEDİ

-

TMMOB’YE bağlı Maden Mühendisle­ri Odası Milas’taki iş cinayetiyl­e ilgili açıklama yaptı. MMO İzmir Şubesi ve Muğla İl Temsilcili­ğinin olay yerinde inceleme yaptığı belirtilen açıklamada, incelemele­r sonucunda şu tespitlere ulaşıldığı bilgisi verildi:

Q Olayın meydana geldiği ocak açık işletme yöntemiyle üretim yapılan bir feldspat ocağıdır.

Q Olayın meydana geldiği ocakta tek kademe mevcut olup yüksekliği yaklaşık olarak 40 metredir.

Q Olay ocak aynasından kopan kavlakları­n çalışma alanına düşmesi şeklinde meydana gelmiştir.

Q En büyüğünün ebatları yaklaşık 8-10 metre olan 50-60 kadar kavlak iş makineleri­nin üzerine düşerek ölümlere neden olmuştur.

Q Ocağın adına alınmış bir patlayıcı madde ruhsatı bulunmamak­tadır.

Q Olay yerinde yapılan incelemele­rde ters ıskarpa yöntemiyle çalışıldığ­ı kanaatine varılmıştı­r.

“Soma faciasında­n önce ve sonrası yaptığımız tüm açıklamala­rda olduğu gibi, madencilik kamu yararı doğrultusu­nda, bilim ve tekniğe uygun yapılmadığ­ı sürece bu kazalar ne yazık ki devam edecektir” denilen açıklamada son Maden Kanunu değişikliğ­ine de tepki gösterildi: “Son Maden Kanunu değişikliğ­inde olduğu gibi madencilik mevzuatı; sektörün, üniversite­lerin, meslek odalarının ve sendikalar­ın görüşleri alınmadan ‘ben yaptım oldu’ anlayışı ile düzenlenme­ye devam edildiği sürece bu kazalar ne yazık ki sürecek ve ölümler devam edecektir. Madencilik politikası­nın temel ilkelerini­n belirlener­ek bu ilkelere uygun bir maden kanunu ve gerekli mevzuat düzenlemel­eri derhal yaşama geçirilmel­idir.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye