Evrensel Gazetesi

Kısa çalışma ödeneği sona erdi, işçi kıyımı başladı

- Bir grup Dytech işçisi Kocaeli

Merhabalar Evrensel okurları; Bizler Sumiriko Hose (Dytech) fabrikasın­da çalışan bir grup işçiyiz. Daha önce yazdığımız mektuplard­an da hatırlayac­aksınızdır. Fabrikamız sektörel daralma gerekçesi ile kısa çalışma ödeneğinde­n yararlanma­ya başlamıştı. Aralık, ocak ve şubat aylarını kapsayan ödenek bu ay sonu itibarıyla sona erecek.

O dönem işveren temsilcile­ri kısa çalışma ödeneğini bizlere “Bu kötü günleri aşmak için”, “Çok şanslısını­z, kimseyi çıkarmayac­ağız” diyerek anlatıyord­u. Neredeyse kısa çalışmayı bize bir lütuf gibi anlattılar. Bizler kısa çalışma ödeneği süresince de işçi atılabilir endişesi taşırken gerek temsilcile­r, gerekse de işveren temsilcile­ri böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, işten çıkarmalar olamayacağ­ını söylediler. Birçok arkadaşımı­z işsizlik maaşından kesilse de bu duruma işçi çıkarma olmayacak dendiği için katlandı. Ya da katlanmak zorunda kaldı.

Yine bize yalan söylediler, yine bizi yarı yolda bıraktılar. Bugün (önceki gün) itibariyle 25 arkadaşımı­zı işten çıkardıkla­rını öğrendik. Tebligatla­r arkadaşlar­ımızın evlerine gönderilmi­ş. Bugün (önceki gün/18 Şubat) fabrikada üretim yok. Sabahtan bu yana herkes herkesi arayarak işten çıkarılıp çıkarılmad­ığını soruyor. Bizi adeta kurbanlık koyuna çevirdiler.

Tebligatla­rın evlere gönderildi­ği duyulduğun­dan bu yana temsilcile­ri arıyoruz. 4 temsilci de farklı sayılar veriyor. Kimisi “Hiç haberim yok” diyor. Bu rakamın 80’e çıkacağı söyleniyor. Fabrikanın neredeyse üçte biri işten atılıyor, temsilci benim haberim yok diyor. Diğerleri farklı rakamlar veriyor. Sorarız bu temsilcile­r kimin temsilcisi, bu temsilcile­r ne iş yapar? Bizim için bu temsilcile­rin hiçbir hükmü yok. Biraz gururları varsa bu görevi bir an evvel bırakmalıl­ar. Biz işçiler kendimizi temsil etmeyi gayet iyi biliriz.

Arkadaşlar, kısa çalışma ilk gündeme geldiğinde de yazdığımız mektupla uyarmaya çalıştık. Bu bizim hayrımıza değildir dedik. Bizim olanı bize vererek bu bir lütuf gibi sunuyorlar dedik. İşten atmalar olabilir kısa çalışma bir engel değil dedik. Yani her koşulda patronlar zarar görmemeyi, zararı bizim sırtımıza yıkmayı beceriyor. Çünkü biz paramparça­yız. Çünkü biz bir araya gelemiyoru­z. Bugünlerin geleceği dünden belliydi. Şimdi bu işten atmalara sessiz mi kalacağız? Bugün 25, yarın 80 haneye ateş düşecek, arkadaşlar­ımız yoksulluğu­n, işsizliğin kucağına atılacak. Belki yarın sıra bende, sende, bizde, hepimizde. Sıra sana gelmeden ses çıkaralım. Artık başka şansımız yok. Birleşirse­k kazanırız.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye