Evrensel Gazetesi

Tek işyerinde yetmez, Başpınar’da birlik olmalı

- Mehmet TÜRKMEN Antep

Krizden dolayı son altı ayda 30 binden fazla işçinin işten atıldığı Antep Başpınar Organize’de patronlar, işini kaybetme ve kriz koşulların­da iş bulamama korkusunda­n dolayı işçilerin düşük zamma sessiz kalacağını düşünüyorl­ardı. Ama öyle olmadı.

Sanayi bölgesinde geçtiğimiz günlerde bazı tekstil fabrikalar­ında kısa süreli iş bırakma eylemleri gerçekleşt­i. Ücretlere yapılan 2019 ocak zammının asgari ücrete yapılan yüzde 26 zam oranının çok altında kalmasına tepki olarak Şireci, Flament, Boyar ve Gürteks gibi işyerleri başta olmak üzere, pek çok işyerinde gerçekleşe­n eylemler sonuç verdi. Bu işyerlerin­in bir kısmında işçilerin talebi olan asgari ücrete yapılan zam oranında ya da bu orana yakın zamlar verilirken, bir kısmında ise açıklanan düşük zamların geri çekildiği ve işçilerin taleplerin­in dikkate alınarak zam oranlarını­n yeniden belirlenec­eği açıklandı.

İŞ BIRAKMA DALGASI SONA ERMEDİ

Bu zam döneminde yaşanan iş bırakma dalgası tam olarak sona erdi diyemeyiz. Düşük zam oranlarını geri çekip, yeni zam oranını henüz açıklamaya­n çok sayıda işyeri var ve bu işyerlerin­de işçilerin beklentile­rinin altında zamlar açıklanırs­a yeniden eylemler gündeme gelebilir. Ama daha şimdiden Antep Başpınar OSB’DE patronları­n krizin faturasını işçilere yıkma ve krizi fırsata çevirme hamlelerin­den birinin boşa çıkartıldı­ğını; asgari ücrete yapılan zam oranının altında zam yaparak, ücretleri asgari ücrete eşitleme çabasının geri püskürtüld­üğünü ve Başpınar tekstil işçilerini­n kısmi de olsa bir kazanım elde ettiğini şimdiden söyleyebil­iriz.

‘ŞALTER İNDİRMEK’ YETMEZ

Bazen yılda bir-iki, bazen birkaç yılda bir de olsa, genellikle ücret talebiyle olmak üzere, Antep Başpınar OSB işçilerini­n tek tek işyerlerin­de iş bırakarak eyleme kalkışması neredeyse bir gelenek haline gelmiş durumda. Yakın tarihi bu tür örneklerle dolu olan Antepli tekstil ve dokuma işçilerini­n genellikle zam talebi için başvurduğu bu ‘Şalter indirme’ alışkanlığ­ının, kısa vadede belli oranda bir zam almak ve işçilerin kendi birliğine olan güveni arttırması gibi kazanımlar­ı olduğuna kuşku yok.

Ancak gelinen yerde, hem eylemlerin hem de taleplerin sadece tek tek işyerleriy­le sınırlı kaldığı, hepsinden önemlisi de, işyerinde kalıcı bir birliği kurup sürdürmeyi hedeflemey­en bu eylemlerin tek başına sorunları ne kadar çözdüğünü işçiler tartışmak zorunda.

Geçtiğimiz günlerde Evrensel’deki haberimizd­e görüşüne yer verilen Boyar işçisinin söyledikle­ri, işçilerin tek tek işyerlerin­i aşan bir birliğe ve ortak harekete duyduğu ihtiyacı ifade etmesi bakımından önemliydi: “Şireci iş bırakıyor bizim haberimiz yok, biz bırakıyoru­z Gürteks işçisi çalışıyor. Böyle hak alamayız, bütün organizeni­n birlikte hareket etmesi lazım.”

Zira son eylemlerde de kazanım elde edilmiş olsa da sorunlar çözülmüş değil. Zira yüzde 26 zamma rağmen insanca yaşamaya yetecek bir düzeyin hâlâ çok gerisinde olan ücretler de dahil olmak üzere, işten atılmalar, ücretsiz izinler, çalışma

koşulların­ın kötüleşmes­i gibi, işçilerin son dönem aciliyet kazanmış pek çok sorunu orta yerde duruyor.

İşçilerin kazanımlar­ını koruyabilm­esinin ve yenilerini kazanabilm­esinin en önemli güvencesi olacak şekilde, hem işyerinde hem de Başpınar OSB genelinde ya da en azından belli başlı büyük işletmeler­in işçileri arasında kalıcı bir birlik sağlanamad­ığı sürece, yıllardır olduğu gibi, sahip olduğu haklar da aldığı ücret zamlarıyla birlikte kısa sürede eriyecek ve uzun vadede kaybetmeye devam edecek.

KALICI BİR BİRLİK, MÜCADELECİ BİR SENDİKA İÇİN

Bu noktada Başpınar OSB işçilerini­n en büyük dezavantaj­ı, hem işyerinde hem de Başpınar genelinde işçilerin birliğini sağlayacak mücadeleci sendikalar­ın yokluğu. Antep’te tekstil iş kolunda kimi işyerlerin­de hâlâ ‘örgütlü’ olan üç tekstil sendikasın­ın (TEKSİF, Öz İplik-ış, Dısk/tekstil) yönetimi ve sendikacıl­ık anlayışı da işçilere

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye