Evrensel Gazetesi

OTOMOTİV İÇİN KARA HABER: DARALAN AVRUPA PAZARI!

-

Avrupa ve Amerika’ya ihraç ediliyor.

TÜRKİYE’DEKİ FABRİKA AVRUPA’DAKİ İKİNCİ BÜYÜK

Şekerpınar’da bulunan fabrika, Honda’nın Avrupa’daki ikinci otomobil üretim tesisi konumunda. Honda binek otomobille­rinin üretim, ithalat ve pazarlamas­ı ile Honda motosiklet­lerinin ithalat ve pazarlamas­ından sorumlu Honda Türkiye, 1992 yılında yüzde 50 - 50 ortaklıkla Anadolu Honda Otomobilci­lik AŞ adı altında kuruldu. 1997 yılı sonundan itibaren Honda’nın Civic modelinin seri üretimine başlayan şirket ocak 2003 tarihinden bu yana Honda Türkiye AŞ olarak yüzde 100 Honda Motor Co. sermayesi ile faaliyetle­rini sürdürüyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

AVRUPA ekonomisin­deki daralma Türkiye otomotiv sektörünü etkiliyor. Pek çok Avrupa ülkesi ekonomik durgunluk içindeyken, Almanya’nın geçen yılın yaz aylarında küçülmesi, sonbahar aylarında sıfır büyümesi, iç pazarı yüzde 30’un üzerinde daralan, umudu yurt dışında arayan Türkiye otomotiv sektörü için kötü haber. Çünkü Avrupa, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı.

İhracatını­n yarıdan fazlasını yaptığı Avrupa pazarının daralması, Türkiye’nin ihracatını­n da yavaşlamas­ına yol açacak. İhracattak­i ağırlığı nedeniyle otomotiv sektörü de süreçten etkilenece­k. En büyük ihracatçıl­ar arasında yer alan TOFAŞ’İN 2019’da yurt içi satışların­ın yüze 33-41, ihracatını­n ise yüzde 19-26 azalmasını beklediğin­i açıklaması bunun göstergesi.

TOFAŞ’İNN ihracatta daralma beklentisi­nin nedeni, Avrupa otomotiv piyasasını­n geleceğine yönelik karamsar beklenti.

Nitekim Honda’dan yapılan açıklamada da kararın Türkiye ve İngiltere’den küresel pazarda yaşanan beklenmeye­n gelişmeler­den kaynakland­ığı belirtildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye