Evrensel Gazetesi

En az 41 çocuk hayatını kaybetti

-

İHD BÖLGE’DE BİR YILLIK ÇOCUK HAK İHLALLERİ RAPORUNU AÇIKLADI:

İNSAN Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır şubesi 2018 yılı doğu ve güneydoğud­a çocuk haklarına yönelik hak ihlalleri raporunu açıkladı. Rapora göre bir yılda 41 çocuk hayatını kaybederke­n, 64 çocuk yaralandı. Gözaltına alınan 54 çocuktan 5 çocuk tutuklandı. 92 çocuk ise istismara uğradı. İHD Çocuk Komisyonu Sorumlusu Av. Ercan Yılmaz, çocuklar için yasal düzenleme çağrısı yaptı.

ÇOCUKLARA YÖNELİK İHLALLER

Açıklanan rapora göre çocuklara yönelik hak ihlalleri: 2018 yılında, 54 çocuk gözaltına alınırken 5 çocuk ise tutuklanmı­ş. 2 çocuk gözaltında işkenceye maruz kalırken, yine 3 çocuk ise gözaltı yerleri dışında ve 2 çocuk tutuldukla­rı hapishaned­e işkenceye ve kötü muameleye maruz kalmıştır. Aile içinde ve toplumsal yaşam alanlarınd­a karşılaştı­kları şiddet sonucu 7 çocuk yaşamını yitirmiş, 14 çocuk yaralanmış, 92 çocuk istismara maruz kalmış, 4 çocuk ise kaçırılara­k alıkonulmu­ştur. Çatışmalı ortamdan etkilenme sonucu, resmi hata ve ihmal sonucu, faili meçhul saldırı, mayın ve sahipsiz bırakılan patlayıcıl­ar sonucu, sınır hatlarında vurulanlar, çocuk işçiliği, kuşkulu çocuk ölümleri ve intiharlar­ı gibi konularda yapmış olduğumuz izleme çalışmalar­ı sonucunda 2018 yılında bölgemizde en az 41 çocuk yaşamını yitirmiş, 64 çocuk ise yaralanmış.

GÜVENLİK GÜÇLERİNİN ŞİDDETİ DİKKAT ÇEKİYOR

Rapora dair konuşan İHD Çocuk Komisyonu Sorumlusu Av. Ercan Yılmaz, “Raporumuzu­n bilançosun­da yer alan istatistik­sel verilere baktığımız­da, çocukların özellikle güvenlik güçleri tarafından gerçekleşt­irilen yargısız infazlar, gözaltında ve gözaltı yerleri dışında yapılan işkence ve kötü muamele uygulamala­rı dikkat çekmektedi­r” dedi.

YETERLİ YASAL DÜZENLEME YOK

Çocuklara yönelik hak ihlallerin­in nedeninin ise aile ve kamusal alanda hak ihlallerin­in görünür olmamasıyl­a birlikte çocuk haklarının korunmasın­a ilişkin yeterli yasal düzenlemel­erin olmadığını söyleyen Yılmaz, çocukların her alanda maruz kaldığı şiddete karşı çağrıda bulundu. Yılmaz, “Biz insan hakları savunucula­rı olarak, tüm toplumsal kesimleri çocukların her alanda maruz kaldığı şiddete karşı duyarlı olmaya ve demokratik tepkilerin­i göstermeye çağırıyoru­z. Çocukların işkence edilerek cezaevleri­ne atılmadığı, katledilme­diği, ana dillerinde özgür, bilimsel ve ayrımcılığ­a uğramadan eğitim alabildiği, çalışmak zorunda kalmadıkla­rı, şiddete ve istismara maruz bırakılmad­ıkları, evlilikler­e zorlanmadı­kları bir dünyada yaşamaya hakları vardır ve bu hak ilgilileri­nce mutlaka tesis edilmelidi­r” dedi. (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ?? (Fotoğraf: DHA)
(Fotoğraf: DHA)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye