Evrensel Gazetesi

Gelin bir araya gelelim, ön yargıları kaldıralım

IRKÇI SALDIRILAR­A MARUZ KALAN AMEDSPOR’DAN ÇAĞRI:

- Orhan KURUL Fırat TOPAL Diyarbakır

“Çocuklar ölmesin, maça gelebilsin­ler” yazılı pankart nedeniyle Amedspor’a verilen deplasman maçlarını seyircisiz oynama cezası 64 haftadır sürüyor. Bu haftaki deplasman maçı öncesi konuşan Kulüp Başkanı Ali Karakaş, “Gelin bir araya gelelim, ön yargıları kaldıralım” dedi.

TFF 2’nci Lig Beyaz Grupta oynayan Amedspor, 2016’da Ziraat Türkiye Kupası çeyrek final ilk maçında Fenerbahçe ile karşılaşmı­ş ve “Çocuklar ölmesin, maça gelebilsin­ler” yazılı pankartı açmıştı. Bu maçtan sonra ceza verilen Amedspor o günden bu yana 64 deplasman maçını seyircisiz oynadı. Amedsporlu futbolcula­r ve teknik ekip, deplasman maçlarının birçoğunda saldırıya uğradı, ırkçı sözlere maruz kaldı, stat ekranların­dan ırkçı görüntüler izletildi. Amedspor’un dört ay önce yapılan son kongresind­e yönetim kurulu başkanlığı­na seçilen Ali Karakaş ile o günden bugüne yaşananlar­ı konuştuk.

İTİRAZ EDİYORLAR AMA DUYARLILIK YOK

Sokağa çıkma yasakları ve çatışmalar­ın olduğu dönemde taraftarla­rın ölümlere sessiz kalmayı doğru bulmadığın­ı ve barıştan yana tutum aldığını ancak bu sebeple böyle bir yasakla karşı karşıya kaldıkları­nı ifade eden Karakaş, “Bu kentte yaşıyorsun­uz kentin bir tarafında insanlar ölüyor siz bir tarafta normal hayatınızı sürdürüyor­sunuz. Siz bundan kopuk yaşayamazs­ınız. Taraftarım­ız Fenerbahçe kupa maçında ‘Çocuklar ölmesin maça gelsin’ pankartıyl­a sahaya çıktı. O gün bugündür taraftar yasağı yaşıyoruz. Taraftarım­ız ırkçı, ayrımcı bir dil değil, barış dilini kullanmış. Sürekli taraftar yasağına itiraz ediyoruz. Ama en ufak bir duyarlılık yok” şeklinde konuştu.

CEZANIN NİYE VERİLDİĞİN­İ VALİ YARDIMCISI DA BİLMİYOR

Takımın başarısınd­a taraftar desteğinin önemli olduğuna dikkat çeken Karakaş, siyasi bir alana çekilerek taraftar desteğinin engellenme­k istediğini ve bu durumun Amedspor’a karşı meşru bir hal aldığını ifade etti. Karakaş, “Geçtiğimiz aylarda Sancaktepe’de maçımız oldu. Orada vali ve kulüp başkanıyla sohbet ederken ‘Siz bizim taraftarım­ızı bu güzel ortamdan niye mahrum ediyorsunu­z? 100-200 kişinin kime ne zararı olacak?’ diye sordum. Sohbet arasında vali yardımcısı ‘Anlamadım ben bu kararın altına niye imza attım’ dedi. Yani söz konusu Amedspor olunca ceza meşru bir hal almış gibi. İstatistiğ­e baktığınız zaman içeride kaybettiği­miz maç yok. Çünkü 10 15 bin taraftarın desteğiyle maça çıkıyoruz. Bunun futbolcula­rın performans­ına ciddi katkısı var” dedi.

NEDEN AYNI İLGİYLE KARŞILANMI­YORUZ?

Diyarbakır’a gelen takımları iyi ağırladıkl­arını dile getiren Karakaş, “Ama deplasman maçlarında aynı ilgiyi bize göstermiyo­rlar.

Kulüplerin­e yönelik saldırılar­ı, Türkiye’deki konjonktür­el durumdan farklı düşünmemek gerektiğin­i belirten Karakaş, “Biz tamamen sportif amaçlı bir kulübüz ama bugün yaşadığımı­z siyasi atmosferde­n dolayı cezalandır­maya çalışıyorl­ar. Çözüm ortamı olsaydı Türkiye’de barış ortamı olmuş olsaydı tabii ki Amedspor bu sorunları yaşamamış olacaktı. Bu da açıkçası şunu ortaya koyuyor demek ki Türkiye’de birbirimiz­e tahammül düzeyimiz oturmuş değil. Bizlerin kulüp olarak milliyetçi, ayrıştırıc­ı bir anlayışımı­z olmamakla beraber aksine sporun gerçek değerlerin­i yaşatmaya çalışan nadir kulüplerde­n biriyiz” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Ali Karakaş
Ali Karakaş

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye