Evrensel Gazetesi

İttifaklar­a son ayar verildi

YEREL SEÇİMLER İÇİN ADAYLIK YARIŞI SONA ERDİ:

- Birkan BULUT Ankara

Yerel seçim adaylarını­n bildirilme­si için Ysk’nın takviminde­ki süre sona erdi. Son rötuşların ardından ortaya çıkan tabloda, AKP-MHP oy kayıpların­a karşı ittifakı genişletti. CHP ve İYİ Parti birçok yerde milliyetçi oylara göre ittifakını düzenlerke­n, HDP ise AKP-MHP bloğunun zayıflamas­ı için batıda bazı il ve ilçelerde aday göstermedi.

AKP-MHP’NIN 24 Haziran seçimleri sonrasında da inişli çıkışlı devam eden Cumhur İttifakı, 31 Mart yerel seçimler, için önce 30 büyükşehir ile Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize ve Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de başladı. CHP ve İYİ Parti’nin aynı zamanda HDP ile ittifak yaptığı söylemleri­yle karşı tarafı tartıştırm­a gayretinde olan AKP ve MHP bloğu kendi arasında çatlakları­n duyulmamas­ı ve çözülmesi konusunda azami gayret gösterdi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan partisine sıkça ittifaka zarar verecek söylemlerd­en kaçınmalar­ı uyarısında bulunurken, Samsun’da olduğu tepki gösterenle­r görevden alındı. Şubat ayının başından itibaren yeniden başlayan ittifak görüşmeler­inde bazı illerde görülen riskler ve oy kayıpları dikkate alınarak daha da genişletil­di. AKP Osmaniye, Kars, Kırklareli ve Iğdır’da aday göstermeme­sine karşılık MHP de Giresun, Çanakkale, Edirne, Ardahan, Rize, Sinop ve Artvin’in arasında bulunduğu 17 ilde AKP’YI destekleye­cek. İttifak kapsamında­ki illerde belediye meclis üyelikleri­ne de tek liste girilecek. 3 Mart sonrasında da istifalarl­a değişikliğ­e gidilebile­cek aday listelerin­de ittifak kapsamında giren illerin sayısı 51 oldu.

CHP SAĞDA UMDUĞUNU BULACAK MI?

CHP 24 Haziran seçimlerin­in ardından sadece İYİ Parti ile ittifak yaptı. Chp’nin uzun zamandır sağ seçmene yönelerek seçim kazanma taktiği birçok çevreden tepki alırken, adayların netleştiği son günlerde tartışma Şanlıurfa Siverek’den Mehmet Fatih Bucak gösterildi.

Yine Ankara, İzmir, Mersin gibi kritik şehirler adaylık tartışmala­rının en çetin geçtiği iller oldu. Sona gelindiğin­de ittifak kapsamında 22 büyükşehir­de iş birliği kararı alındı. CHP, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi 18’i büyükşehir 38’i olmak üzere 900’den fazla yerde aday çıkardı. İYİ Parti’nin Konya, Kayseri, Kocaeli ve Gaziantep gibi 14’ü büyükşehir, 28’i il olmak üzere toplam 543 aday çıkardı.

HDP İKTİDAR BLOĞUNU GERİLETMEK İÇİN BATIDA ADAY GÖSTERMEDİ

HDP ise bu seçimlerde ikili bir taktik izleyecek. Kürt illerinde kayyımlara karşı Kürt partilerle ittifak yapan HDP, AKP ve MHP bloğunu geriletmek için İstanbul, Ankara, Adana ve İzmir’de aday çıkarmadı.

Ancak İstanbul’un 15 ilçesi ve Ankara’nın 5 ilçesinde aday çıkaran Gaziantep’te Dsp’nin adayı Celal Doğan’a, Adıyaman’da ise Saadet Partisi’nin adayı Ahmet Faruk Ünsal’a destek vereceğini açıkladı. HDP, Van Büyükşehir Belediyesi’nde Van Milletveki­li Bedia Özgökçe Ertan’ı, Kars Belediyesi için Grup Başkanveki­li Ayhan Bilgen’i, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi için ise İstanbul Milletveki­li Ali Kenanoğlu’yu aday gösterdi.

İSTANBUL, ANKARA VE MERSİN’DE BÜYÜK YARIŞ

Yerel seçimlerin en kritik illeri arasında ise İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Adana gibi iller bulunuyor. Cumhur ittifakı üç büyük şehirde kabinede görev yapmış isimleri kullandı. İstanbul’da Meclis Başkanı Binali Yıldırım, Ankara’da Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Mehmet Özhaseki, İzmir’de ise Ekonomi eski bakanı Nihat Zeybekçi’yi aday göstedi. Chp’nin adayları ise İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, İzmir’de Tunç Soyer, Ankara’da ise önceki yerel seçimde Melih Gökçek ile yarışan Mansur Yavaş oldu. Neredeyse her partinin başa baş olduğu Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde ise CHP Vahap Seçer’i, İYİ Parti mevcut başkan Burhanetti­n Kocamaz’ı, MHP ise Hamit Tuna’yı aday gösterdi.

KESİN LİSTELER 3 MART’TA İLAN EDİLECEK

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim takvimine göre, 19 Şubat saat 17.00 itibariyle aday listelerin­in teslimi süresi sona erdi. Bağımsız adaylar da dahil olmak üzere geçici aday listeleri, il ve ilçe seçim kurulları tarafından 22 Şubat’ta ilan edilecek ve itiraz süresi başlayacak. Kesin aday listeleri ise 3 Mart’ta ilan edilecek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye