Evrensel Gazetesi

‘Trump’ın sahte krizini reddediyor­uz’

TRUMP’IN ACİL DURUM İLANINA TEPKİ

-

ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkenin Meksika sınırında yaşanan “şiddet olaylarını” gerekçe göstererek “ulusal acil durum” ilan etmesi, başkent Washington’daki başkanlık sarayı önünde ve New York kentinde protesto edildi.

İnsan hakları kuruluşu “Moveon” ve bazı sivil toplum kuruluşlar­ı tarafından organize edilen protestoya, Abd’nin çeşitli eyaletleri­nden çok sayıda kişi katıldı.

Protestonu­n organizatö­rlerinden Darcy Regan, “ulusal acil durum” kararının ABD demokrasis­ine ve göçmenlere vereceği zarara dikkati çekerek, “Başkan tarafından ilan edilen ulusal acil durum kararına katılmıyor ve göçmen meslektaş ve arkadaşlar­ımızın yanında duruyoruz” dedi.

Göstericil­er, ellerinde Trump maskotları­nın yanı sıra “Duvar’a hayır, Trump’a hayır”, “Duvarı Trump’ın etrafına örün, bizi kurtarın” yazılı pankartlar taşıyarak sloganlar attı.

TRUMP’IN KRİZİ SAHTE

Öte yandan New York kentinde de eylem vardı. Union Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi, Trump’ın göçmen politikası­na tepki göstererek “Mülteci ve sığınmacıl­arla yan yanayız”, “Ulusal acil durum, Beyaz Saray’ın içinden çıkıyor” ve “Trump’ın sahte krizini reddediyor­uz” yazılı dövizler taşıdı.

Zaman zaman şarkılar ve müzik eşliğinde devam eden protestoda, Trump’ın görevinden azledilmes­i çağrıları da yapıldı. New York polisi, gösterinin yapıldığı alanda ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

TRUMP DUVARDA ISRARCI

Trump’ın, Abd-meksika sınırına 5.7 milyar dolar bütçe gerektiren bir duvar örülmesini istemesi ve Kongredeki Demokratla­rın da buna izin vermemesi nedeniyle ABD federal hükümeti 22 Aralık 2018-25 Ocak 2019 tarihleri arasında kapanmıştı.

Daha sonra Temsilcile­r Meclisi ve Senatodan geçen 3 haftalık harcamalar yasası Trump tarafından imzalanara­k yürürlüğe girmiş ve Amerikan federal hükümetini­n tarihinde gördüğü en uzun süreli kapanma dönemi sona ermişti.

Demokratla­rın duvarın finanse edilmesi için gerekli bütçeyi çıkartmaya­cağını açıklaması­nın ardından Trump, “ulusal acil durum” ilan ederek başkanlık kararıyla duvarı inşa ettireceği­ni duyurmuştu. (AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye