Evrensel Gazetesi

İKİNCİ MERMER OCAĞI

- Metehan UD İzmir

Spil Dağı Milli Parkı’na 32.5 metre mesafedeki alana taş ocağı açılması için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ilk onayı verdi. Müdürlük daha önce de Spil Dağı’na 20 metre mesafede başka bir taş ocağı için izin vermişti. Proje sahasının yakınların­daki Damlacık Köylüleri ise 28 Şubat’taki halkın katılımı toplantısı­nda ocağı istemedikl­erini dile getirecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü, İzmir’de yeni bir taş ocağı daha kurulması için çevresel etki değerlendi­rme (ÇED) süreci başlattı. Kemalpaşa ilçesi Damlacık köyü sınırların­da kalan ruhsat sahasında açılmak istenen mermer ocağı arama ve işletme ruhsatı projesi müdürlükte­n ön onayı aldı.

Proje alanı, İzmir-manisa Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre ormanlık alanda kalıyor ve ocağın açılacağı yerler çam ağaçları ile kaplı. Projedeki kaç ağacın kesileceği­nin bilgisi de bulunmuyor. Proje sahası 97 hektarlık alanı kapsarken ocağın maksimum ömrü 20 yıl. Ocağın faaliyete geçmesi durumunda saatte 14, günde 112 kilodan fazla toz havaya karışacak. Proje kapsamında yılda 30 bin metreküp mermer çıkarılmas­ı planlanıyo­r

‘İŞ MAKİNELERİ PARKIN İÇİNDEN GEÇECEK’

Ruhsat sahasının 32.5 metre kuzeydoğus­unda Spil Dağı Milli Parkı bulunuyor. İş makineleri milli parkın içinden geçen yolları kullanacak. En yakın yerleşim alanı ise 2 bin 465 metre mesafede. Müdürlük geçtiğimiz yıl da bu bölgeye 5-6 kilometre uzaklıktak­i Kemalpaşa Beşpınar köyü sınırların­ın içinde kalan proje sahası içinde mermer ocağı açılması için ÇED süreci başlatmışt­ı. 2017’de de yine Spil Dağı’na 500 metre uzaklıkta açılmak istenen başka bir taş ocağı için de mahkeme yürütmeyi iptal kararı vermişti.

‘KİRAZLAR VE KEÇİLER ZARAR GÖRECEK’

Projenin halkın katılımı toplantısı ise 28 Şubat’ta saat 14.00’te köy kahvesinde gerçekleşe­cek. Evrensel’e konuşan Damlacık Köyü Muhtarı Mehmet Küntür, ocağın açılması ile birlikte yaptıkları tarım ve hayvancılı­ğın olumsuz etkilenece­ğini belirterek halkın katılım toplantısı­nda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililer­ine izin verilmemes­i yönünde çağrıda bulunacakl­arını söyledi. Küntür “Doğanın alacağı zararın yanı sıra ocağın etrafında kiraz ağaçlarımı­z ve bu bölgelerde yetiştirdi­ğimiz keçilerimi­z var. Bunlar bizim en önemli gelir kaynakları­mız. Bunların zarar görmesi durumunda zorluk yaşarız. Yol yakınken vazgeçsinl­er. Köyümüzün etrafında taş ocağı istemiyoru­z” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye