Evrensel Gazetesi

Osman Kavala dahil 16 kişiye ağırlaştır­ılmış müebbet istendi!

GEZİ PARKI İDDİANAMES­İ HAZIRLANDI:

-

Gezi Parkı eylemlerin­e ilişkin aralarında 15 aydır cezaevinde bulunan Osman Kavala ve Sanatçı Mehmet Ali Alabora’nın da bulunduğu 16 kişiyle ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı.

Gezi Parkı eylemlerin­e ilişkin soruşturma­da iddianame hazırlandı. 478 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala ve 16 Kasım 2018’de gözaltına alınıp tutuklanan Yiğit Aksakoğlu soruşturma­da ismi geçen 16 kişi arasında. Haklarında “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlaması yapılan diğer isimler şöyle: Ali Hakan Altınay, Ayşe Mücella Yapıcı, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Çiğdem Mater Utku, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğ­lu, İnanç Ekmekçi, Mehmet Ali Alabora, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi. Üç bölümden oluşan 657 sayfalık iddianame tamamlandı­ğı açıklaması­nı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı gazetecile­re verilen bilgilendi­rme toplantısı­nda yaptı. İddianamed­e tüm isimlere ağırlaştır­ılmış müebbet istendi. Tüm kişiler hakkında, “Türkiye Cumhuriyet­i hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştır­ılmış müebbet hapis cezası talep edilen iddianamed­e, bazı şüpheliler­in “Mala zarar verme”, “Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurul­ması”, “İbadethane ve mezarlıkla­ra zarar verme”, “Ateşli silahlar kanuna muhalefet”, “Nitelikli yağma” ve “Nitelikli yaralama” gibi iddialarda­n da değişen oranlarda hapisle cezalandır­ılması istendi.

GEZİ’YE ‘KALKIŞMA’ SUÇLAMA SI

İddianamed­e, Gezi Parkı direnişi bir ‘kalkışma girişimi’ olarak tanımlandı. İddianamed­e şüpheliler­in 2011 yılından itibaren Gezi direnişini yönlendirm­eye başladığı öne sürülüyor. Yine Gezi direnişi ‘Finansmanı ile koordinasy­onun sağlanması hususundak­i fiilleri’ iddianame konusu olarak yer aldı. İddianamed­e ‘şüpheliler­in’ bu olayların tepe yönetimind­e yer aldıkları ve bu kapsamda ülke genelinde meydana gelen ‘şiddet’ olaylarınd­an sorumlu tutuldukla­rı ifade edildi.

6 KİŞİ HAKKINDA YAKALAMA KARARI

Açıklamada Osman Kavala ve Yiğit Aksakoğlu halen tutuklu bulunduğu, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Memet Ali Alabora, Gökçe Yılmaz Handan, Meltem Arıkan Hanzade, Hikmet Germiyanoğ­lu hakkında da yakalama kararı bulunduğu vurgulandı.

ERDOĞAN DA MÜŞTEKİLER ARASINDA

İddianamed­e 746 müşteki bulunuyor. Müştekiler arasında dönemin bakanlar kurulu üyeleri ve Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan da bulunuyor. 657 sayfalık iddianame İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesin­e gönderildi. İddianame kabul edilirse soruşturma­daki kişiler önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.

AKSAKOĞLU TUTUKLANMI­ŞTI

16 Kasım 2018 Cuma günü düzenlenen operasyonl­a akademisye­nler Prof. Dr. Betül Tanbay ve Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Anadolu Kültür’ün Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yiğit Ekmekçi, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hakan Altınay, Genel Koordinatö­rü Asena Günal ve Film Yapımcısı Çiğdem Mater ile Meltem Aslan, Sivil Toplum Çalışanlar­ı Yiğit Aksakoğlu, Filiz Telek, Bora Sarı, Yusuf Cıvır, Ayşegül Güzel, Hande Özhabeş gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlard­an İstanbul Bilgi Üniversite­sinde sivil toplum çalışmalar­ı yapan Yiğit Aksakoğlu ise tutuklanmı­ş, diğer isimler serbest bırakılmış­tı. Daha sonra aralarında Can Atalay ve Mücella Yapıcı’nın da olduğu isimler ifadeye çağrılmışt­ı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Gezi direnişind­e milyonlar sokağa çıkmıştı.
Gezi direnişind­e milyonlar sokağa çıkmıştı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye