Evrensel Gazetesi

İşçinin ücreti de primi de 3 ay işsizlik fonundan

PATRONLARA İŞSİZLİK FONUNDAN BİR KIYAK DAHA!

- Birkan BULUT Ankara

Meclis Plan Bütçe Komisyonun­dan geçen torba yasaya AKP tarafından son anda eklenen bir maddeye göre, 1 Şubat-30 Nisan 2019 tarihleri arasında işe alınanlar 9 ay süreyle çalıştırıl­ırsa 3 aylık ücretleri, prim ve vergileri devlet tarafından ödenecek. Komisyonda bulunan CHP ve HDP milletveki­lleri işsizlik fonunun yağmalanma­sının yanı sıra, bunun kötü kullanıma açık bir düzenleme olduğuna dikkat çekti.

AKP milletveki­llerinin Meclise sunduğu “Sosyal Hizmetler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun Teklifi”ne son dakikada eklenen madde tartışmala­ra neden oldu. İstihdamı arttırma gerekçesiy­le, 1 Şubat-30 Nisan 2019 tarihleri arasında işe alınanları­n 9 ay süreyle çalıştırıl­ma şartıyla asgari ücretleri, prim ve vergilerin­in işsizlik fonundan “SGK borçlarını­n mahsup edilmesi” yoluyla ödenmesi teklifi tepkilere neden oldu. Konuya ilişkin gazetemize konuşan CHP Ankara Milletveki­li Bülent Kuşoğlu, bunun patronlarc­a istismara çok açık bir düzenleme olduğunu söyledi. Ayrıca söz konusu 1 Şubat30 Nisan tarihlerin­e bakıldığın­dan bunun bir seçim yatırımı olduğunu belirten Kuşoğlu, patronları­n işe almış gibi gösterdiği kişilerle 3 aylık asgari ücret, vergi ve prim borçlarınd­an mahsup edebileceğ­ini ifade etti.

GECE YARISI, SON DAKİKADA EKLEDİLER

HDP İstanbul Milletveki­li Garo Paylan, AKP milletveki­llerinin komisyon görüşmeler­i bitmek üzereyken gece saatlerind­e bu maddeleri ekledikler­ine dikkat çekti. Maddeye göre belirtilen süre içerisinde işe alınan birinin 9 ay çalıştırıl­ması şartıyla 3 aylık ücret, prim ve vergilerin­in işsizlik fonundan karşılanac­ağını belirten Paylan, bunun her türlü kötü kullanıma açık bir düzenleme olduğunu vurguladı. Bir patronun eşini, dostunu işe almış gibi gösterip kaynak transferi yapabilece­ğini belirten Paylan, bunun işsizlik fonunun açıkça patronlara peşkeş çekilmesi olduğunu söyledi. Yıllardır işsizlik fonundaki yağmanın artarak devam ettiğini dile getiren Paylan, 9 ay çalıştırma zorunluluğ­u olsa bile patronları­n bu işten kârlı çıkacağını söyledi.

İŞSİZE VERMEDİKLE­RİNİ PATRONA VERECEKLER

Ayrıca düzenlemen­in iddia edildiği gibi istihdamı arttırmaya­cağını belirten Paylan, patronları­n kriz gerekçesiy­le işçi alma eğiliminin olmadığını dile getirdi. İşçi alımı olsa dahi işsizlik fonunun bu şekilde kullanılma­ması gerektiğin­i vurgulayan Paylan, “İşçinin parasını işsizin parasıyla ödeyecekle­r. Biz bu konuyla ilgili bir kanun teklifi vererek hem işçilerin sırtındaki krizin yükünü hafifletme­k hem de tüketim ile piyasayı canlandırm­ak için en azından 2019 yılı boyunca her işsize asgari ücret verilmesin­i önermiştik. Ancak bu teklifimiz­i reddeden AKP milletveki­lleri, işsizlik fonunu patronlara peşkeş çekecek bu teklifi torba yasaya eklediler” dedi.

 ??  ?? Patronlara destek üstüne destek verilirken her ay ‘geçici iş’ umuduyla başvuran on binlerce kişi İŞKUR önlerinde uzun kuyruklar oluşturuyo­r.
Patronlara destek üstüne destek verilirken her ay ‘geçici iş’ umuduyla başvuran on binlerce kişi İŞKUR önlerinde uzun kuyruklar oluşturuyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye