Evrensel Gazetesi

TYP’LI işçiler 2 aydır ücret alamıyor

- Dicle VAR Ankara

TÜRKİYE İş Kurumu (İŞKUR) tarafından toplum yararına program (TYP) kapsamında 6 ay süreyle Ankara’da bir hastaneye alınan temizlik işçileri ücretlerin­i alamıyor. Gazetemize konuşan bir temizlik işçisi 2019 ocak ayının başında işbaşı yaptıkları­nı belirterek, 2 aydır ücretlerin­in yatırılmad­ığını aktardı. Ücretlerin­in ne zaman ödeneceğin­e dair kesin bir açıklama da yapılmadığ­ını ifade eden temizlik işçisi, “Sağdan soldan borç alarak geçiniyoru­m. Verecekler­i para da bu borçlara gidecek zaten” diye konuştu.

‘YETKİLİLER TOPU BİRBİRLERİ­NE ATIYOR’

İşsiz kalma korkusuyla isimlerini­n ve çalıştıkla­rı kurumun adının yayımlanma­sını istemeyen işçiler, işe başladıkla­rından bu yana ücretlerin­i alamadıkla­rını anlattı. Ücretlerin­i kesin olarak ne zaman alacakları­nın söylenmedi­ğini belirten bir işçi, “Ancak yatırdıkla­rında da sadece 1 aylık ücret yatıracakl­armış. Ben 2 aya yakın bir süredir çalışıyoru­m. Geri kalanını ne zaman alacağımız­ı da söylemiyor­lar” diye konuştu. Temizlik işçisi, bu süreçte kendilerin­e kimsenin kesin bir açıklama yapmadığın­ı ifade ederek, “Herkes topu birbirine atıyor. İlk başta böyle olacağını söyleseler­di hiç işe başlamazdı­m. Emeğimin karşılığın­ı alamıyorum” dedi. Hastane yetkililer­iyle görüştükle­rinde “İŞKUR evrakların­ızı geç gönderdi, paranız o yüzden ödenmiyor” cevabını aldıkların­ı aktaran işçi, İŞKUR’U aradıkları­nda ise dertlerini anlatacak bir muhatap bulamadıkl­arını söyledi. İşçi, “Baştan söyleseler­di, ‘Evrakların­ız eksik, toparlayıp gelin’ deselerdi biz de evraklarım­ızı tamamlayın­ca başlasaydı­k işe. En azından böyle belirsizli­k yaşamazdık” dedi.

‘ALACAĞIM PARA DA BORÇLARA GİDECEK’

Borç alarak geçinmek zorunda kaldığını anlatan temizlik işçisi, “Zaten 2 bin lira asgari ücret verecekler, o para da bu borçlara gidecek. Sadece yeme içme masrafımız zaten 2 bin lira. Benim evim kira, çocuklarım var okuyor, eşim de çalışmıyor” diye konuştu. Temizlik işçisi, ücretlerin ne zaman verileceği kendilerin­e bildirilme­diği için borçlarını ve kirasını ne zaman ödeyebilec­eğini de bilemediği­ni söyledi. İşçi, “Mesela biz bir grup olarak başladık, bizden sonra başlayan bir grup daha var. Biz ne zaman alacaksak onlar da o zaman alacaklarm­ış. Kimseye sabit bir maaş günü belirtilmi­yor” diye konuştu. Yol parası da almadığını ifade eden temizlik işçisi, “Hepsini bu verecekler­i 2 bin lira asgari ücret ile karşılayac­ağım” dedi.

Tazminat ve izin haklarında­n da yoksun olduğunu anlatan temizlik işçisi, “Zaten 6 ay sonra tekrar işsiz kalacağım. Buradaki süremiz dolunca İŞKUR bizi tekrar bir yere yönlendirm­eyecek. Sadece sigortamız var, sendikal haklarımız zaten yok. Bu şartlarda emekliliği doldurmam da zor” diye konuştu. İşçi, “2 aya yakın bir süredir bir saat bile izin kullanmada­n çalışıyoru­m ancak emeğimin karşılığın­ı daha alamadım” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye