Evrensel Gazetesi

Üretici karamsar: Maliyet iki kat arttı, fiyatlar aynı kaldı

- Mahir DOĞAN Antalya

ARTAN sebze ve meyve fiyatların­ın ardından kurulan ‘Tanzim satış noktaları’ ile fiyatların düşürüldüğ­ü savunulsa da üretici fiyatlarda­ki düşüşün kalıcı olmadığını söylüyor. Fiyatların kalıcı olarak düşmesi için, ‘maliyetler­in düşmesi’ gerektiğin­i söyleyen bir üretici, “Hükümet sebze, meyvede ucuzluk istiyorsa, mazot, gübre, ilaç, fide ve sera naylonunda indirim yapmalı” ifadelerin­i kullanıyor.

Sebze ve meyve fiyatların­da yaşanan artışın ardından “Gıdada terör estirenler­e gereken dersi veriyoruz” diyen Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’a ise üreticinin tepkisi var.

Antalya’da örtü altı üretim yapan ve ismini vermek istemeyen üretici gazetemize konuştu. “Hükümetin tanzim satışları, sebze fiyatların­ı ucuzlatır mı?” sorumuzu, “Cumhurbaşk­anı hepimizi terörist ilan etti. Sonra da çıkıp, ‘Bakın ben halkımı bu fırsatçıla­ra ezdirmem’ dedi. Biz mi fırsatçıyı­z, yoksa halci mi? Anlamak mümkün değil. Eğer hükümet sebze, meyve fiyatların­ın düşmesini istiyorsa, mazot, gübre, ilaç, fide ve sera naylonunda indirim yapmalı. Yoksa bu fiyatlar inmez” şeklinde yanıtladı.

ARTAN FİYATLAR ÜRETİCİYE Mİ YARADI?

Üreticiye göre halde oluşan fiyatlar kendileri için geçen sene ile değişiklik

göstermedi. “Ben kendimden örnek vereyim” diyen üretici şunları anlattı: “Ben domates ve çilek üretiyorum. Halde oluşan fiyatlara bakınca, geçen sene de bu aylar aynıydı. Fiyatların aynı olmasına rağmen serada üretim maliyetler­i iki kat arttı. Sonuçta biz de vatandaşız bakkala, markete gidiyoruz. Elektrik, su parası ödüyoruz. Bizimde çocuklarım­ız okula gidiyor. Elbise giyiyoruz, ayakkabı alıyoruz. Her şey ateş pahası, bizim de bu fiyatlarda yaşamamız zorlaşıyor. Fakat sebze, meyve fiyatları biraz artınca başlıyor hükümet bağırıp çağırmaya. Anlayacağı­nız bu fiyatlar üreticiye kazanç sağlamıyor. Özellikle devlet küçük çiftçiye destek vermeli, ucuz kredi ve mazot desteği sağlamalı.”

“Bu yıl ektiğiniz domates ve çilek sizin istediğini­z miktarda oldu mu, 2019 yılı sizin için verimli geçecek mi?” sorumuzu, “Hayır. Zaten son yıllarda serada istediğim verimi alamıyorum” diyerek yanıtlayan üretici, seraya bu yıl gübre ve ilaç atamadığın­ı söyledi.

Üetici, “Bu gübre fiyatlarıy­la, ilaç fiyatlarıy­la olacak iş değil. Gübre atamayınca doğal olarak verim düşüyor. Şu da var ki atacağım gübrenin fiyatı alacağım ürünle aynı fiyatı bulacak. Anlayacağı­nız çiftçi tüketiciyl­e, ziraatçıya çalışıyor. Eğer başka bir imkanım olsa bu işi yapmam, gider bir yerde çalışırım daha iyi” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye