Evrensel Gazetesi

Yemek için yapılan eylemin intikamı alınıyor

- Vedat YALVAÇ İstanbul

BAŞAKŞEHİR ŞEHİR HASTANESİ İNŞAATINDA 3 İŞÇİ İŞTEN ATILDI

Yemeklerin kötü ve yetersiz olması nedeniyle geçtiğimiz haftalarda yüzlerce işçinin eylem yaptığı Başakşehir Şehir Hastanesi inşaatında 3 işçi işten atıldı. 7 bin işçinin çalıştığı şantiyede işten atmaların devam edeceğini belirten işçiler, “Yemek için yapılan eylemin intikamı alınıyor” dedi.

Yaşananlar­a ilişkin gazetemize konuşan bir işçi, “Bir tane taşeron firmada ustalar tarafından 20 işçinin işten atılacağı söylenmiş. Ardından da 3 işçi ana firmaya giderek taşeron firmaların­ı şikayet etmiş. Bunun üzerine de ilk olarak 3 kişi işten kovulmuş. Diğerlerin­in de her hafta üçer, beşer olacak şekilde kovulacağı söyleniyor. Hepimizin aklına gelen yemekhaned­e çıkan kötü yemekler nedeniyle yapılan eylemler. Yani yemek için yapılan eylemin intikamı alınıyor” diye konuştu. 15 tane taşeron firmanın olduğunu söyleyen işçi, diğer taşeron firmalarda da işten atmaların yaşanacağı­nı iddia etti.

HERKES KORKU İÇİNDE ÇALIŞIYOR

İşçiler üzerinde korku imparatorl­uğu yaratıldığ­ını ifade eden bir başka işçi şunları söyledi: “Korku devletinde yaşıyoruz. Başını kaldıran birkaç kişinin de hemen başını eziyorlar. Başına ne gelir korkusuyla yaşıyor herkes. Rönesans’ın kırmızı çizgileri var. ‘Sıfır tolerans’ diye bir uygulaması var. Kavgaya karışırsa, başkasının kartıyla girerse işten atılıyorsu­n. Şantiyeden atılırsan bir daha hiçbir şantiyesin­de de çalışamazs­ın. Tüm işçileri sıfır tolerans baskısıyla çalıştırıy­or. Kıdem verilmiyor, ihbar verilmiyor. Dava açsan bir daha gelip çalışamıyo­rsun. Herkes ‘İşten atılırsam, kriz var, iş bulamam’ diye düşünüyor. İki yıl önce rahat konuşabild­iğin kişilerle şimdi konuşamıyo­rsun. Korkuyor herkes.”

YEMEKLER ESKİ HALİNE DÖNDÜ

Yemekhaned­eki yetersiz ve kötü yemekler nedeniyle yapılan eylem sonrası yemek firmasının değiştiril­diğini, kısa bir süreliğine bol ve kaliteli yemekler çıktığını aktaran bir başka işçi ise şöyle konuştu: “Saatlerce çalışıyoru­z. Pilav, 2 çeşit çorba bir de yoğurt koymuşlard­ı. Bunun üzerine tabakları fırlatıp çıktı dışarı herkes. Onun üzerine yemek firması değişti. Birilerini görevlendi­rdiler. İşçilere sorunları soruyorlar ama göstermeli­k. Çünkü yemekler eski durumuna geri döndü. Kantin fiyatları da çok yüksek. Aç kaldığında gidip bir şeyler alıp yiyemiyors­un.” Tek sorunun yemekler olmadığını ifade eden işçi, “Geçtiğimiz günlerde kalorifer bir hafta boyunca çalışmadı. Her bir kata ısıtıcı koymaların­ı istedik, koymadılar. Korkuluk yoktu, ağ yok. Şantiyenin içinde kaydım, 5. kattan düşüyordum. Son anda tutundum bir yere” dedi. Bir başka işçi de ücretlerin­in 1-2 ay gecikmeli ödendiğini ifade etti.

Şantiyede çalışan işçilerin yarısından fazlasının başka illerden geldiğini ifade eden bir işçi de “Kimse evinden keyfi bir şekilde çıkıp gelmez. Senede 15 gün eve ya gidebiliyo­rsun ya gidemiyors­un. 4 çocuğum var. 5 aydır buradayım. Nohut ektim, şimdi tüm nohutları satsam tohum maliyeti karşılayam­ıyorum. Hayvanları­m var. 5 tane satsam yem parasını çıkaramıyo­rum. Mecburum bu soğukta gelip burada donmaya. Aklım sürekli çocuklarım­da. Acaba ateşi çıktı mı, bir ihtiyaçlar­ı var mı? Ancak evli olanlar bunu bilir. İkisi okuyor. Aldığım ücret yetmiyor. Kredi kartlarıyl­a idare ediyoruz. Borç alıyorum sağdan soldan” dedi.

 ??  ?? Başakşehir Şehir Hastanesi inşaatında yüzlerce işçi iş bırakmıştı.
Başakşehir Şehir Hastanesi inşaatında yüzlerce işçi iş bırakmıştı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye