Evrensel Gazetesi

Kararları halkın verdiği bir yönetim için çalışacağı­z

DERSİM BELEDİYESİ EŞ BAŞKAN ADAYLARI: Dersim’de halkın, belediye yönetimind­en beklentisi, kenti birlikte yönetmek. Güç birliğinin belediye eş başkan adayları Hıdır Demir ve Nurşat Yeşil de halkın için de olmadığı projelerin ayağı havada kalmış projeler ol

-

eleştirile­r ve öz eleştirile­r büyütür. Elbetteki eksiklikle­rimiz de olmuştur. Ama, hiçbir şey yapılmadı eleştirile­ri gerçeği yansıtmıyo­r” diyerek geçmiş dönemlerde yapılanlar­ı şöyle özetledi: “Şehrin içme sularının da taşındığı asbestli su borularını­n değiştiril­mesi bence çok önemli bir iş. Çok külfetli bir iş olmasına rağmen halk sağlığı için yapılan bu iş önemsenmel­i. Yine, şehrin bütün kanalizasy­onu bizim kutsalımız olan Munzur’a akıyordu. Bir atık su arıtma tesisi kuruldu ve bu tamamen temizlendi. Bunun dışında yapılması planlanan 6-7 tane gerçekten çok iyi projeler vardı. Bunlar için de bekletilen belli bir ödenek de vardı. Ancak kayyımın atanması her şeyi engelledi. Tam da burada şunu söylemek istiyorum, yapılan işlerin görünür kılınması, halka anlatılama­ması gibi bir durum da söz konusu. Bu da bizim geçmiş döneme dönük eleştirimi­z ve öz eleştirimi­zdir”

‘EN GENİŞ DÜZEYDE HALK KATILIMI SAĞLAYACAĞ­IZ’

Kayyımın yaptıkları­na karşın kendilerin­in neler yapacaklar­ı sorumuzu yanıtlayan, güç birliğinin EMEP Dersim İl Yöneticisi­yken adayı olmuş Hıdır Demir, “Türkiye’de bugünkü rejimin antidemokr­atik yasalarına rağmen en geniş düzeyde halkın katılımını sağlayacak kararlarım­ızı halk meclisleri üzerinden alacağız” dedi. Bu antidemokr­atik yasa ve uygulamala­rı fiili ve meşru olarak etkisizleş­tirecek bir yönetim tarzını hedef almalıyız” diyen Demir, “Halkın içinde olmadığı her proje, ayakları havada kalan projelerdi­r. Bundan dolayı halkın bu sürece katılması gerekiyor. Bundan sonrası daha kolay ve daha gerçekçi olur. Yönetme biçimimiz esas olarak böyle olacaktır” dedi.

‘1500 KİŞİ HALK MECLİSLERİ­NDE YER ALDI’

Geçmişte de halk meclisleri oluşturuld­uğunu ancak çeşitli sebeplerle devam ettirileme­diğini hatırlatan Demir, “Geçmiş dönemde de programımı­zda halk meclisleri vardı. Bu, il genelinde yapılan çalışmalar­da küçümsenme­yecek derecede örgütlenme­ler yapıldı. Toplamda 1500’e yakın insan bu meclisleri­n çeşitli kademeleri­nde yer aldı. Bunların, kimisi meclis üyesi olarak kimisi yürütme olarak görev aldı. Yürütmeler­in toplamı üst kurulun delegeleri oldular. Üst kurul 52 kişiden oluşuyordu. Bu meclisler, mahalleler­in genel sorunların­dan sokakların özel sorunların­a kadar birçok işle ilgileniyo­rdu. Şehrin idari yapısındak­i bütün kurumlara dair sorunları, şikayetler­i raporlayıp ilgili yerlere ulaştırıyo­rdu. Belediyeni­n de bunun bir parçası olması gerekiyord­u. O dönem çeşitli baskılar oluştu ve başka bağlantıla­r kurulmaya çalışılara­k meclisler terörize edilmek istendi. Ha bugünden sonra aynı şey olursa ne yapacağız? Elbette ki buna direneceği­z. Bunu gerçekleşt­irmeye çalışacağı­z. Zaten halka dayanmayan hiçbir şey gerçekten varlığını sürdüremez.” diyerek halk meclisi deneyimler­ini özetledi.

‘SAYIŞTAYIM­IZ HALK OLACAK’

Dersim Belediyesi­nin, mali durumu hakkında da güvenilir bilgilere ulaşılamad­ığını belirten Demir, Sayıştayın yayımladığ­ı raporlarda da belediyeni­n hesap alanları yönünden doğru ve güvenilir bilgi içermediği, kanaatine varıldığın­ı hatırlattı. Bu durumun halkın gündeminde de olduğunu belirten Demir, “Kayyım döneminde ciddi, büyük borçlanmal­ar yapıldı. Halkın ihtiyaçlar­ının olmadığı yerlere milyonlarc­a Tl’lik harcamalar yapıldı. Bu harcamalar­ın halkın önceliği olup olmadığı halka sorulmadı bile” diyerek, “Bizim Sayıştayım­ız halk olacak” dedi. “Halkın belediyeni­n bütçesini denetleme yetkisi olmalı. Biz, belediyeni­n bütün hizmetleri­ni halkın denetimine sunacağız. Doğru olanın bu olduğu kanısınday­ım” Yeşil’de bu duruma ilişkin şunları söyledi: “2004 yılında ilk belediyeyi aldığımızd­a da Dersim Belediyesi önceki belediye başkanı tarafından ciddi borçlar altına konmuştu ve o dönem işçiler memurlar düzenli maaşlarını alamıyorla­rdı. Biz bunu halkımıza açıkladık. Toplantıla­r düzenledik. Gelirlerim­izi giderlerim­izi düzenli bir şeye kavuşturdu­k ve disiplinli bir politika izledik. Bu konuda deneyimimi­z var.” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye